|
pipeclub.gr Hellenic Pipe Smokers Forum
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
milabros1981
|
Posted: Wed Jan 20, 2021 2:30 pm Post subject: 3 pipemakers |
|
|
Για όποιον έχει έστω και ελάχιστο ενδιαφέρον για το αντικείμενο, ενα βίντεο με τρεις εγγλέζους κατασκευαστές.
https://www.youtube.com/watch?v=g12K9HiMWMc _________________ «δύο γάρ, ἐπιστήμη τε καὶ δόξα, ὧν τὸ μὲν ἐπίστασθαι ποιέει, τὸ δὲ ἀγνοεῖν» |
|
Back to top |
|
|
Spartan18
Joined: 12 Aug 2010 Posts: 76 Location: Oyne, Aberdeenshire, UK
|
Posted: Wed Jan 20, 2021 11:20 pm Post subject: |
|
|
Ο Ian και ο Mike ειναι κατασκευαστές με πειρα στην αγγλια απο οτι γνωριζω τεινουν στα πιο κλασικά σχεδια. Δεν εχω πιπες τους, αλλα γενικα διαβαζω πολυ καλα σχολια και για τους δυο.
Ο Chris (Eldrich Pipes) ειναι σχετικα νεος κατασκευαστής με ιδιαιτερο στυλ (Lovecraft inspired) κατασκευαζει εξαιρετικες πιπες και μαλιστα εχει παρουσιασει ενα υλικο για επιστομια που το φτιαχνει ο ιδιος που συνδιαζει την αισθηση του εβονιτη στο στομα (μαλακο) χωρις κανενα απο τα μειονεκτηματα του, οπως πχ οξειδωση και το βγαζει σε διαφορα χρωματα με οψη cumberland.
Εχω δυο απο της πιπες του, ενα sandblast Horn και ενα smooth sleek Dublin και καπνιζουν εξαιρετικα! Πολυ ευχαριστος και ευγενικος και ως ανθρωπος ο Chris. |
|
Back to top |
|
|
milabros1981
|
Posted: Fri Jan 22, 2021 11:38 am Post subject: |
|
|
Ευχαριστώ για την απάντηση (επιτέλους ένας άνθρωπος που έκανε σχόλιο)
Spartan18 wrote: |
Ο Chris (Eldrich Pipes) ειναι σχετικα νεος κατασκευαστής με ιδιαιτερο στυλ (Lovecraft inspired) κατασκευαζει εξαιρετικες πιπες και μαλιστα εχει παρουσιασει ενα υλικο για επιστομια που το φτιαχνει ο ιδιος που συνδιαζει την αισθηση του εβονιτη στο στομα (μαλακο) χωρις κανενα απο τα μειονεκτηματα του, οπως πχ οξειδωση και το βγαζει σε διαφορα χρωματα με οψη cumberland.
Εχω δυο απο της πιπες του, ενα sandblast Horn και ενα smooth sleek Dublin και καπνιζουν εξαιρετικα! Πολυ ευχαριστος και ευγενικος και ως ανθρωπος ο Chris. |
Παρακολουθώ τον Chris αρκετό καιρό τώρα. Φαίνεται συγκροτημένος άνθρωπος. Εκτός από τις περίτεχνες σκαλιστές που φτιάχνει, έχει κάποια ενδιαφέροντα σχέδια. Με τραβάει ιδιαίτερα το sleek bulldog. Το πρόβλημά μου όμως είναι ότι δεν έχει επαρκές feedback. Δηλαδή, γιατί να παω να δώσω 200-220 λίρες για ένα shape που μπορώ να το βρω με την ίδια τιμή (ίσως και ένα κλικ φτηνότερα) σε κάποιον άλλον, πιο εδραιωμένο κατασκευαστή? Επιπλέον, το signature shape του λέει ότι είναι η φράουλα. Να είμαι ειλικρινής, δεν με πείθει η εκτέλεση...υπάρχει κάτι που με χαλάει, δεν ξέρω τι. Κάπως δεν μου κάθεται καλά στο μάτι, κάτι παίζει με τις αναλογίες.
Αυτό που θέλω να πω είναι πως όντως ο Chris και κάθε Chris φτιάχνει πολύ όμορφες πίπες, τεχνικά και εκτελεστικά άρτιες και δεν αμφιβάλω καθόλου ότι καπνίζουν πολύ καλά. Αλλά, δεν υπάρχει αυτό το κάτι που θα με κάνει να σκάσω τις 200 λίρες. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για "πείραγμα" των κλασσικών shapes, χρειάζεται κάτι πραγματικά εμπνευσμένο για να πεις γουάου αλλά και για να δώσεις τα όσα χρήματα ζητά ο κατασκευαστής. Τεχνικά άρτιες πίπες από pipemakers που τελειοποιούν τεχνικές και τις εκτελούν στην εντέλεια υπάρχουν πολλές. Ένα παράδειγμα είναι ο Scott Klein. Ο άνθρωπος κάνει εξωπραγματική δουλειά και δεν υπάρχει ούτε εκατομμυριοστό του χιλιοστού (κυριολεκτικά) που να του έχει ξεφύγει. Ωστόσο, ενώ είναι τεχνικά άρτιες οι πίπες του, τα shapes του δεν με συγκινούν, δεν με κάνουν να θέλω να τα πιάσω και να τα φαω, δεν με κάνουν να τα ερωτευτώ.
Ένα μεγάλο σφάλμα που κάνουν αρκετοί είναι οτι θεωρούν πως το freehand δεν έχει κανόνες (τα συνεπακόλουθα αυτής της άποψης είναι πως ορισμένοι την έχουν δει freehand artists και άρα νομιμοποιούνται στο όνομα του freehand να φτιάχνουν ό,τι δυσλειτουργική και τερατουργιματική π@π@ρι@ τους έρθει στο ηλίθιο κεφάλι τους και να έχουν και άποψη κι από πάνω). Όταν δεν υπάρχουν κανόνες και αρχές, πως θα τους παραβιάσεις και θα κάνεις πραγματικό freehand? Αν φτιάχνεις μια μπλαμούτσα (επειδή στην πραγματικότητα είσαι ανίκανος, ψωνάρα ή απλά βαριέσαι να δουλέψεις και να φτιάξεις ένα billiard π.χ.) ποιός μπορεί να σε κρίνει και τι πραγματικά προσφέρεις, πέρα από την μπλαμούτσα που έφτιαξες? Ακόμα και η αφηρημένη τέχνη έχει κανόνες και ο καλλιτέχνης τους έχει μελετήσει σε βάθος και με οδηγό αυτούς τους κανόνες έρχεται και τους τεντώνει, τους σπάει, τους επαναδιαπραγματεύεται και τους επαναπροσδιορίζει για να φτιάξει το έργο του. Ένα bulldog σαν αυτά που δείχνω παρακάτω (Martelo, Asteriou, Parks) είναι ακριβώς αυτό το πράγμα: έχουν πάρει το κλασσικό shape και το έχουν επαναπροσδιορίσει. Ακολουθούν τους κανόνες ενός bulldog με σκοπό να τους σπάσουν και να φτιάξουν καινούργιους, μέχρι να έρθει ο επόμενος να σπάσει κι αυτούς.
Για να γυρίσω στις Eldritch, ο Chris κάνει μια χαρά δουλειά και οι πίπες του είναι πολύ όμορφες. Αλλά νιώθω ότι δεν είναι εμπνευσμένες. Δεν έχουν αυτό το κάτι. Και ελλείψει feedback για τη δουλειά του, δυσκολεύομαι να βάλω το χέρι στο πορτοφόλι και να πειραματιστώ.
Τον Walker δεν τον ξέρω, δυστυχώς. Πριν 2 χρόνια είχα την ευκαιρία να πάρω μια πίπα του, αλλά για χαζομάρα μου δεν την πήρα. Όσο για τον Mike (Blakemar Briars), νομίζω πως τελευταία έριξε λίγο την ποιότητα. Τα 2 τελευταία Blakemar που πήρα το 17' (ή το '18, δεν είμαι σίγουρος) δεν ήταν όπως αυτά που είχα πάρει το '15. Κάτι με τα επιστόμια, κάτι με το φινίρισμα...δεν ξέρω. Ήθελα να πάρω ένα Litchbruyere αλλά το σκέφτομαι πολύ...
Όπως και να'χει, ξανά ευχαριστώ για την απάντηση! _________________ «δύο γάρ, ἐπιστήμη τε καὶ δόξα, ὧν τὸ μὲν ἐπίστασθαι ποιέει, τὸ δὲ ἀγνοεῖν» |
|
Back to top |
|
|
Stavros
|
Posted: Sat Jan 23, 2021 2:24 pm Post subject: |
|
|
Λάμπρο, πολύ όμορφες όλες οι πίπες.
Αν υπάρχει η δυνατότητα γράψε πόσο στοιχίζουν η κάθε μία (ή στο περίπου). _________________ “…So it shall be for all time. If discord has broken out between two beings, let them smoke together. United by this bond, they will live in peace and friendship thereafter.”
Attributed to the Great Manitu, the Great Spirit. |
|
Back to top |
|
|
Deimitori
Joined: 07 Oct 2010 Posts: 6338 Location: Ηλιούπολη και Νέα Μάκρη Αττικής
|
Posted: Sat Jan 23, 2021 3:03 pm Post subject: |
|
|
milabros1981 wrote: |
Για να γυρίσω στις Eldritch, ο Chris κάνει μια χαρά δουλειά και οι πίπες του είναι πολύ όμορφες. Αλλά νιώθω ότι δεν είναι εμπνευσμένες. Δεν έχουν αυτό το κάτι. Και ελλείψει feedback για τη δουλειά του, δυσκολεύομαι να βάλω το χέρι στο πορτοφόλι και να πειραματιστώ.
|
Παρατηρώντας τις πίπες του, θα συμφωνήσω μαζί σου, Λάμπρο. Τους λείπει αυτό το κάτι! Θα το παρομοίαζα με την έλλειψη των ψιμμιθιών στις αγιογραφικές εικόνες. Σαν να λείπει μία ανάσα, αλλά που είναι αυτή η οποία δίνει την "αναπνοή" που χρειάζεται γιά να γίνει αληθινά εμπνευσμένη. _________________ Πρίν πέσω στό κρεββάτι γιά ύπνο
βυθίζω ένα κλαράκι στήν καρδιά μου
να γίνει στ΄ όνειρό μου δάσος!
Δημήτρης Ποθητός
http://www.myspace.com/dimitrispothitos
http://skakistiko-kafeneio.blogspot.com
"A long cool smoke to calm a troubled world, an aroma to answer all life's worries - with the addition of rarest Yenidje leaf as the authentic Sobranie touch."
Balkan Sobranie |
|
Back to top |
|
|
milabros1981
|
Posted: Sat Jan 23, 2021 6:49 pm Post subject: |
|
|
Stavros wrote: | Λάμπρο, πολύ όμορφες όλες οι πίπες.
Αν υπάρχει η δυνατότητα γράψε πόσο στοιχίζουν η κάθε μία (ή στο περίπου). |
Asteriou & Parks στο χιλιάρικο-1200. Martelo από 400-700.
Είναι παλιές οι φωτό Σταύρο. _________________ «δύο γάρ, ἐπιστήμη τε καὶ δόξα, ὧν τὸ μὲν ἐπίστασθαι ποιέει, τὸ δὲ ἀγνοεῖν» |
|
Back to top |
|
|
Stavros
|
Posted: Sun Jan 24, 2021 3:35 pm Post subject: |
|
|
Ευχαριστώ!
Άρα, δεν πρέπει να συγκρίνουμε άμεσα τις πίπες των 1000 ευρώ με εκείνες των 200-250, σωστά;
Για κάποιο λόγο στοιχίζουν τόσο οι πίπες του χιλιάρικου (γενικά, μην πάρουμε τις εξαιρέσεις).
Θα είχε όμως ενδιαφέρον να συγκρίνουμε πίπες της ίδιας τάξης οικονομικού μεγέθους.
Πάντως το μπουλντογκάκι του Eldritch είναι όμορφο και τίμιο για διακόσια λιρόνια. _________________ “…So it shall be for all time. If discord has broken out between two beings, let them smoke together. United by this bond, they will live in peace and friendship thereafter.”
|
Back to top |
|
|
milabros1981
|
Posted: Sun Jan 24, 2021 8:41 pm Post subject: |
|
|
Α ρε Σταύρο τι μου κάνεις κυριακάτικα
Stavros wrote: | Άρα, δεν πρέπει να συγκρίνουμε άμεσα τις πίπες των 1000 ευρώ με εκείνες των 200-250, σωστά; |
Γιατί όχι? Αν μιλάμε για handmade και όχι βιομηχανοποιημένες φυσικά και μπορούμε να τις συγκρίνουμε.
Το είπες άλλωστε:
Stavros wrote: | Για κάποιο λόγο στοιχίζουν τόσο οι πίπες του χιλιάρικου (γενικά, μην πάρουμε τις εξαιρέσεις). |
Για τον ίδιο λόγο/λόγους που μια πίπα των 200 δεν έφτασε να πωλείται χιλίαρικο.
Ας αφήσουμε τα μεγάλα ονόματα και τους απογόνους μεγάλων ονομάτων και ας πάμε στους νόρμαλ ανθρώπους. Πολύ χοντρικά, η τιμή μιας πίπας διαμορφώνεται από:
α) τα υλικά (ρείκι, εβονίτες, ακρυλικά, διάφορα ξύλα/οστά για διακόσμηση)
β) την εργασία (εργατοώρες)
γ) την απόσβεση (εξοπλισμός, εργαλεία, ρεύμα, καφέδες κλπ)
δ) το εύλογο κέρδος του κατασκευαστή (γιατί δεν δουλεύει για την ψυχή της μανούλας του)
ε) το ποσό της αχρείαστης εργασίας
στ) το όνομα
Σταθερές είναι τα τέσσερα πρώτα. Το ε και το στ είναι μεταβαλλόμενα. Ας συμφωνήσουμε οτι το άρθοισμα α+β+γ+δ μπορεί να μας δώσει (πολύ χοντρικά πάντα) ένα τιμολογιακό ταβάνι. Απο κει και πέρα μπαίνουν τα άλλα δυο και διαμορφώνουν αποφασιστικά την τιμή.
Είχα βάλει ένα βίντεο του Bondarev, όταν είχε ρωτήσει εκείνο του λουλούδι που αυτοφιμώθηκε για την κοστολόγηση μιας πίπας. Το ξαναβάζω, όποιος έχει όρεξη ας το δει σε fast forward έστω, αξίζει τον κόπο. Βάζω και μια πίπα του Scott Klein που έχω ήδη ανεβάσει στο σχετικό νήμα του φόρουμ. Το βίντεο του Bondarev νομίζω μιλάει μόνο του: τον βλέπεις τον χριστιανούλη με τις λιμούλες τσούκου τσούκου να τρίβει το εσωτερικό του επιστομίου και λες "μα γιατί το κάνει αυτό???". Αν δεις το slot στην πίπα του Klein θα πεις πως αυτός ο άνθρωπος είτε αυτιστικός είναι, είτε ψυχοπαθής. Τόση, μα τόση πολλή δουλειά που σου φεύγει το κεφάλι. Και μόνο στο slot! Να μην αναφέρω την ε κ π λ η κ τ ι κ ή δουλειά στο επιστόμιο και το tapering που έχει κάνει (που δεν του φεύγει χιλιοστό).
Αυτό το πράγμα ονομάζω "ποσό αχρείαστης δουλειάς". Και γι'αυτό το λόγο μια αμμοβολισμένη του Klein ξεκινά από πεντακοσάρικο περίπου (μπορεί και παραπάνω). Δεν χρειάζεται αυτή η δουλειά, η πίπα μπορεί να καπνίσει το ίδιο καλά και με ένα πιο απλά φτιαγμένο slot. Και υπάρχουν πίπες με πιο απλές τεχνικές, με λιγότερη προσοχή σε επουσιώδεις λεπτομέρειες. Γι'αυτό άλλωστε στοιχίζουν φτηνότερα. Παραδείγματα μπορώ να σου δώσω αρκετά.
Να δώσω όμως δυο άλλα παραδείγματα. Το ένα είναι οι J. Alan. Κάνε τον κόπο να δεις το κανάλι του στο youtube Προσωπικά είδα βίντεο αυτού του ανθρώπου και είπα "θα μαζέψω λεφτά και θα πάρω". Δες και την πίπα του Yashtylov που βάζω παρακάτω. Πολλή αχρείαστη δουλειά. Αυτήν πληρώνεις στην τελική όμως. Όχι το γεγονός ότι κάθισε ο άλλος και έκανε κάτι έξτρα, άρα ζητάει έξτρα χρήματα. Το γεγονός ότι είναι μερακλής, ότι κατασκευάζει ένα προϊόν με αγάπη, με μεράκι, με φροντίδα για τον άνθρωπο που θα αγοράσει. Αυτή η έξτρα δουλειά έμενα προσωπικά με κολακεύει και με τιμάει ως καπνιστή και ως καταναλωτή. Μου λέει ότι κάποιος με σκέφτεται. Όχι τον Λάμπρο προσωπικά. Αλλά σκέφτεται τον άνθρωπο που θα πάρει την πίπα που κατασκεύασε. Στο τρεϊλερ του Father the Flame το είχε πει αυτό ο Morissette νομίζω (δεν θυμάμαι) με πολύ ωραίο τρόπο. Το ίδιο λέει και ο Eltang συνεχώς. Αν το δεις λίγο αλλιώς, είναι μια σχέση αγάπης, αλληλοεκτίμησης και αλληλοκατανόησης. Το κόβω εδώ γιατί θα βγω εκτός θέματος.
Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, με σταθερότητα και συνέπεια, κάνεις όνομα. Το όνομα δεν είναι οτι "είμαι ο Καραπιπερόπουλος της γνωστής οικογενείας εφοπλιστών" (που υπάρχουν κι αυτές οι περιπτώσεις, αλλά τις αφήνουμε). Είναι να είσαι συνεπής και σταθερός σε κάθε κομμάτι που παράγεις. Συνέπεια στην υψηλή ποιότητα (στην τεχνική και στα υλικά), σταθερά υψηλή ποιότητα, σταθερά εξαιρετικό αποτέλεσμα. Και ερχόμαστε στο ζουμί της υπόθεσης: αν βγείς και ρωτήσεις σε φόρα και στο ίντερνετ γενικά για την ποιότητα της δουλειάς του J. Alan ή του Klein θα πάρεις πολλές απαντήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών θα είναι θετικά σχόλια. Αν όμως δεν βρεις feedback (που υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, ας μην αναφέρουμε ονόματα pipemakers) τότε κατά τη γνώμη μου χρειάζεται ένα κίνητρο.
Κίνητρο για μένα είναι το εξής: Βλέπεις τον Gracik στα βίντεο να κάθεται και να σου εξηγεί γιατί το κάνει αυτό, γιατί κάνει εκείνο, το ψάχνει, ταξιδεύει, μαθαίνει, γνωρίζει. Με απλά λόγια, βλέπεις έναν άνθρωπο με πάθος, με μεράκι, με αγάπη για το αντικείμενο. Έστω κι αν τα shapes του δεν μου χτυπάνε καμπανάκια (όπως μου χτυπάνε καμπανάκια σε κατασκευές του Αστερίου π.χ. ή του Biftek ή του Ringling) μου δίνει κίνητρο να στερηθώ, να μαζέψω τα λεφτά και να πάρω. Συμφωνώ 100% μαζί σου ότι Stavros wrote: | το μπουλντογκάκι του Eldritch είναι όμορφο και τίμιο για διακόσια λιρόνια. |
Αλλά ο Eldritch, εκτός από το ότι δεν υπάρχει επαρκές feedback, δεν μου δίνει κίνητρο. Μπουλντογκάκια στα διακόσια λιρόνια αν θέλεις βρίσκουμε επιτόπου άλλα 20. Και με feedback. Από τη στιγμή όμως που τα shapes του δεν έχουν αυτό το κάτι (όπως είχε του Αστερίου, του Parks ή του Martelo), μια διαφορετική ματιά δηλαδη και μια καινοτόμα, ριζοσπαστική, αλλά αρμονική ερμηνεία ενός κλασικού shape, δεν έχω κίνητρο να δοκιμάσω. Θυμάμαι κάποτε ο Neil Archer Roan είχε γράψει ένα άρθρο για ένα lovat του Αστερίου, όταν ο Αστερίου ήταν ακόμη σχετικά άγνωστος. Και έδειχνε φωτογραφίες από τα σχέδια που του είχε στείλει ο Χρήστος και εισηγήσεις (με επεξηγήσεις μάλιστα) σχετικά με τις διαστάσεις, ώστε να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλειο lovat. Η εμμονή αυτή με τα χιλιοστά είναι κίνητρο. Βλέπεις τον άλλον ότι το'χει μελετήσει το θέμα, το'χει σπουδάσει, το'χει ψάξει και, παρότι άγνωστος, σου δίνει κίνητρο να τον εμπιστευτείς.
Βλέπω, ξέρεις, κάποιους ανθρώπους στα social του φόρουμ που κατασκευάζουν πίπες. Άλλος πουλάει 170, άλλος 120, άλλος από 120 κάνει προσφορά 80. Δεν έχω θέμα με την τιμολόγηση. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν μου δίνουν ένα κίνητρο να δώσω αυτά τα λεφτά. Το γεγονός ότι ένα μπιλιάρδο ή μια ντομάτα είναι σωστά εκτελεσμένα δεν μου λέει κάτι. Χρειάζομαι κίνητρο. Αν δείς τις τελευταίες δημοσίευσεις του Κυριαζάνου στο σχετικό νήμα, θα δείς ότι εξηγεί τα shapes που έχει φτιάξει και θα δεις και τις τιμές, σε μια εποχή μάλιστα που ήταν ήδη γνωστός και ήταν ήδη σε τεράστιο site του εξωτερικού. Με απλά λόγια: γιατί να δώσω λεφτά σε κάτι που είναι απλά ωραίο και καλά εκτελεσμένο αλλά "ανώνυμο"? Με 170 (λέω μια τιμή τώρα ) φαντάζομαι ξέρεις τι βρίσκεις στο ίντερνετ. Και με ικανή μεταπωλητική αξία. Και ξαναλέω, με 200 λιρόνια 20 μπουλντόγκια, handmade, machine made ό,τι θες. Δεν λέω οτι πρέπει να πέσουν οι τιμές και δεν υπονοώ ότι οι πίπες αυτές δεν είναι καλές. Λέω οτι πρέπει να γίνει κάποιος πολύ καλός σ'αυτό το πράγμα, ώστε να ωθήσει τον αγοραστή να ανταποκριθεί σ'αυτή την τιμή.
Stavros wrote: | Θα είχε όμως ενδιαφέρον να συγκρίνουμε πίπες της ίδιας τάξης οικονομικού μεγέθους. |
Όποτε θες άνοιξε θέμα _________________ «δύο γάρ, ἐπιστήμη τε καὶ δόξα, ὧν τὸ μὲν ἐπίστασθαι ποιέει, τὸ δὲ ἀγνοεῖν» |
|
Back to top |
|
|
Stavros
|
Posted: Thu Jan 28, 2021 2:49 pm Post subject: |
|
|
Σε ευχαριστώ για την εκτενή απάντηση Λάμπρο.
Όλες τις πίπες μπορούμε να συγκρίνουμε αν θες, και βιομηχανοποιημένες με handmade. Γιατί όχι; Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει η δουλειά που αφιερώνει ένας κατασκευαστής. Σέβομαι τη δουλειά του αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να πληρώσω παραπάνω μία πίπα. Στο ακραίο (ίσως όχι και τόσο) παράδειγμα, ένας χρησιμοποιεί τόρνο και άλλος όχι. Γιατί θα πρέπει να πληρώσω παραπάνω αυτόν που δεν έχει τόρνο; "Τα εργαλεία κάνουν το μάστορα" λέει ο λαός. Κάποιος επενδύει σε εργαλεία για να γλυτώνει χρόνο, όχι για να χρεώνει λιγότερο. Σωστά;
Αυτό που πληρώνει (ή πρέπει να πληρώνει) εν μέρει ο αγοραστής όταν παίρνει μία ακριβή πίπα δεν είναι αυτή καθαυτή η πίπα, είναι το όνομα. Το όνομα που έχει φτιάξει με κόπο ο κατασκευαστής. Πράγμα που παίζει φυσικά ρόλο και στη μεταπωλητική αξία μίας πίπας. Το γράφεις κι εσύ. Μια πίπα ενός "καλού" κατασκευαστή χωρίς στάμπα θα στοιχίζει ούτε το ένα τρίτο της τιμής της με στάμπα.
Οι πίπες του χιλιάρικου που λέμε στοιχίζουν τόσο και γιατί έχουν αυτό "το κάτι" που δεν βρίσκεις εσύ στις πίπες του κατασκευαστή που αναφέρεις. Αυτό όμως δεν τις κάνει κακές πίπες, τις κάνει κακές για 1000 ευρώ.
Γιατί να αφήσουμε τα μεγάλα ονόματα; Όσοι φτιάχνουν πίπες, νορμάλ άνθρωποι είναι. Μπορεί να μην είναι και νορμάλ, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι φτιάχνουν πίπες. Υπάρχουν ιστορικές αγγλικές φίρμες που κρατούν τις υψηλές τιμές τους και άλλες που έχουν χάσει τη φήμη τους; Για κάποιο λόγο οι μεν κρατάνε ψηλά, και για κάποιο λόγο οι άλλες έχουν χαντακωθεί. Πες μου αν δεν βρίσκεις σωστό αυτό που λέω.
Πες μου επίσης αν επιμένεις πως για να αγοράσεις μία πίπα θέλεις να πληρώσεις τα α, β, γ, δ και ε που αναφέρεις. Όπως είπα και παραπάνω, εμένα, και πιστεύω κανέναν, δεν το ενδιαφέρουν αυτά. Αυτά που τον ενδιαφέρουν είναι το σχέδιο που του αρέσει και το όνομα. Θεωρώ δεδομένο (με μικρές εξαιρέσεις μπορεί να μην ισχύει) οτι όλοι οι high end κατασκευαστές χρησιμοποιούν καλά υλικά. Δεν διακινδυνεύει κανείς τη φήμη του για λίγα ευρώ παραπάνω που μπορεί να στοιχίζει ένα καλό ξύλο ή ένας καλός εβονίτης. Ναι;
Τα 170 ευρώ (λέμε τώρα) αξίζουν για μια πίπα όταν η πίπα είναι κατασκευασμένη σωστά και καπνίζει καλά. Για να φτάσει αυτή η πίπα να κοστίζει περισσότερο θα πρέπει να έχει και κάτι άλλο. Τι να έχει; Ψυχή και σπουδή.
Μου μπέρδεψες μεγάλα ονόματα της πιάτσας με κάποιους μέτριους. Δεν μπορώ να κάνω συζήτηση αν τους βάλουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Δεν πρέπει, όχι για άλλο λόγο, αλλά γιατί θα πρέπει να τους χαντακώσουμε εντελώς τους μέτριους. Ας συγκρίνουμε λοιπόν τους μέτριους με τους μέτριους. Είναι πιο δίκαιο αυτό. Μόνο που στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να πούμε και ονόματα, και καλό είναι να μην στενοχωριόμαστε μεταξύ μας.
Τελικά, σημασία έχει μία πίπα να είναι τίμια. Σέβομαι απόλυτα τους κατασκευαστές που φτιάχνουν τίμιες πίπες, πίπες που αξίζουν για τα χρήματά τους. Αρχίζουν και χάνουν τον σεβασμό μου, και όλων υποθέτω όσων γνωρίζουν, όταν κάποιοι την ψωνίζουν και αρχίζουν και πουλούν σε μεγαλύτερες τιμές. Από την άλλη, ελεύθερη οικονομία έχουμε και ο καθένας ότι θέλει ζητάει. Μακάρι να έχουν όλοι δουλειά και μακάρι ο κόσμος να έχει χρήματα να ψωνίζει αυτό που θέλει.
Όλοι μας έχουμε κάνει αγοραστικές πατάτες. Σημασία έχει να μην τις ξανακάνουμε.
Συνεχίζουμε το χρήσιμο κατά τη γνώμη μου διάλογο αν θες. Πρέπει να φύγω τώρα. _________________ “…So it shall be for all time. If discord has broken out between two beings, let them smoke together. United by this bond, they will live in peace and friendship thereafter.”
|
Back to top |
|
|
milabros1981
|
Posted: Tue Feb 02, 2021 5:23 pm Post subject: |
|
|
Stavros wrote: | Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει η δουλειά που αφιερώνει ένας κατασκευαστής. Σέβομαι τη δουλειά του αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να πληρώσω παραπάνω μία πίπα. |
Κακώς.
Στο youtube κυκλοφορούν ένα κάρο βίντεα που δείχνουν πως φτιάχνεται μια πίπα εύκολα και πώς λιγότερο εύκολα. Πολύ απλό παράδειγμα: https://www.youtube.com/watch?v=yw_Actoh5q4
Δες στο 2:27 πως φτιάχνεται το slot σε μια Dunhill και δες ένα οποιοδήποτε άλλο βίντεο ενός pipemaker για το πως φτιάχνει το slot. Προσωπικά με ενδιαφέρει πάρα πολύ γιατί όταν η φτηνότερη Dunhill των 300 ευρώ έχει μ'αυτόν τον τρόπο φτιαγμένο slot, γιατί να μην δώσω τα 300 στον Bondarev που ξεπατώνεται με το slot? Αυτό απαντά στο παρακάτω:
Stavros wrote: | Γιατί θα πρέπει να πληρώσω παραπάνω αυτόν που δεν έχει τόρνο; "Τα εργαλεία κάνουν το μάστορα" λέει ο λαός. Κάποιος επενδύει σε εργαλεία για να γλυτώνει χρόνο, όχι για να χρεώνει λιγότερο. Σωστά; |
Ο Bondarev (λέω ένα παράδειγμα που ο καθένας μπορεί να το δει στο βίντεο στα προηγούμενα post) δεν χρεώνει παραπάνω από μια σύγχρονη shell ή cumberland. Θα μπορούσε να είχε πάρει κι ο ίδιος θα μου πεις το μηχανάκι αυτό που φτιάχνει το slot και να ξεμπερδέψει μια ώρα νωρίτερα, χωρίς να παιδεύεται. Δεν το κάνει, επειδή το slot είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στην πίπα και θέλει να το τελειοποιήσει όσο γίνεται. Θα μου πεις, μπορεί να μην έχουν διαφορά τα δυο slots μεταξύ τους και όντως μπορεί να ισχύει αυτό. Απλά εγώ ως καταναλωτής γοητεύομαι περισσότερο όταν ξέρω πως ο Α ή ο Β αφιερώνει ώρες σε μια λεπτομέρεια, στην οποία μια μεγάλη εταιρεία αφιερώνει λίγα λεπτά. Και έτσι δικαιολογώ τα επιπλέον λεφτά. Με κολακεύει να γνωρίζω ότι για την πίπα που κρατώ στα χέρια μου αφιερώθηκε χρόνος και κόπος. Αν κάποιον άλλον δεν τον ενδιαφέρει, πρόβλημά του. Προφανώς δεν βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και προφανώς κοιτάζει άλλα πράγματα απ'αυτό που κοιτάζω εγώ. Θα τα πούμε παρακάτω αυτά*.
Stavros wrote: | Αυτό που πληρώνει (ή πρέπει να πληρώνει) εν μέρει ο αγοραστής όταν παίρνει μία ακριβή πίπα δεν είναι αυτή καθαυτή η πίπα, είναι το όνομα. Το όνομα που έχει φτιάξει με κόπο ο κατασκευαστής. Πράγμα που παίζει φυσικά ρόλο και στη μεταπωλητική αξία μίας πίπας. |
Όχι απαραίτητα.
Υπάρχουν ονόματα και ονόματα. Σε γενικές γραμμές, ισχύει αυτό που λες, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπως του Leo Borgard, Eder Mathias και του Walt Cannoy που ισχύει το ακριβώς αντίθετο: το "μεγάλο όνομα" είναι εντελώς τεχνητό.
Για το λόγο αυτό αφήσα απ'έξω τα πραγματικά μεγάλα ονόματα και μου είπες:
Stavros wrote: | Γιατί να αφήσουμε τα μεγάλα ονόματα; Όσοι φτιάχνουν πίπες, νορμάλ άνθρωποι είναι. Μπορεί να μην είναι και νορμάλ, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι φτιάχνουν πίπες. Υπάρχουν ιστορικές αγγλικές φίρμες που κρατούν τις υψηλές τιμές τους και άλλες που έχουν χάσει τη φήμη τους; Για κάποιο λόγο οι μεν κρατάνε ψηλά, και για κάποιο λόγο οι άλλες έχουν χαντακωθεί. Πες μου αν δεν βρίσκεις σωστό αυτό που λέω. |
Δεν το βρίσκω 100% σωστό.
Απ'τη μια υπάρχουν τα "μεγάλα ονόματα"=απόγονοι, συγγενείς μεγάλων κατασκευαστών. Πάρε παράδειγμα την Anne Julie, τη Nana Ivarsson, τον Johannes Rasmussen (εγγονό της Anne Julie). Οι πίπες των δυο πρώτων ξεκινάνε από 4ψήφια. Ο τελευταίος βγήκε πριν 2-3 χρόνια και πήγε κατευθείαν σε 500άρικα. Αμφιβάλλει κανείς ότι κάνουν καλή δουλειά? Επειδή, ξέρεις, πολύς κόσμος, αλλοδαποί και εντόποιοι, κατά καιρούς βγαίνει σε φόρα και διατυπώνει απόψεις τύπου "γιατί οι πίπες της παλιόγριας κάνουν τόσο και η άλλη έχει ωραία μάτια (....) αλλά 8 χιλιάρικα πίπα δεν αξίζει κλπ κλπ. Τόσα ξέρουνε, τόσα λένε. Αν κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί στοιχίζει τόσο μια απ'αυτές τις πίπες δεν θα προσπαθήσω να τον κάνω να το καταλάβει. Θα τα πούμε και παρακάτω αυτά*.
Ανέφερες και τις αγγλικές πίπες. Ποιές κρατάνε ψηλά και ποιές έχουν χαντακωθεί? Αν εννοείς τις Dunhill σε παρακαλώ πείσε με ότι είναι καλύτερες από μια Comoy's ή μια GBD. Η Dunhill είναι όνομα, απλά. Επιβίωσε μιας λαίλαπας που έλαβε χώρα στα τέλη του '70 στην Αγγλία και έφτιαξε εταιρεία. Είδες πουθενά πούρα Comoy's? Αρώματα Weingott? Πορτοφόλια Loewe? Κασκόλ Barling? Κάλτσες Civic? Ασφαλώς και είναι πολύ καλές πίπες. Απλά το όλο marketing που έχει παιχτεί γύρω από την Dunhill (η οποία επαναλαμβάνω επιβίωσε απο τη λαίλαπα) τις κάνει να έχουν κεφαλαιοποιήσει όλον αυτό τον σαματά και να διατηρούν πολύ υψηλή αξία.
Stavros wrote: | Το γράφεις κι εσύ. Μια πίπα ενός "καλού" κατασκευαστή χωρίς στάμπα θα στοιχίζει ούτε το ένα τρίτο της τιμής της με στάμπα. |
Σύμφωνοι.
Stavros wrote: | Οι πίπες του χιλιάρικου που λέμε στοιχίζουν τόσο και γιατί έχουν αυτό "το κάτι" που δεν βρίσκεις εσύ στις πίπες του κατασκευαστή που αναφέρεις. Αυτό όμως δεν τις κάνει κακές πίπες, τις κάνει κακές για 1000 ευρώ. |
Είναι τόσο απλό και δεν είναι τόσο απλό ταυτόχρονα. Θα τα πούμε παρακάτω*.
Stavros wrote: | Πες μου επίσης αν επιμένεις πως για να αγοράσεις μία πίπα θέλεις να πληρώσεις τα α, β, γ, δ και ε που αναφέρεις. |
Φυσικά επιμένω.
Stavros wrote: | Όπως είπα και παραπάνω, εμένα, και πιστεύω κανέναν, δεν το ενδιαφέρουν αυτά. Αυτά που τον ενδιαφέρουν είναι το σχέδιο που του αρέσει και το όνομα. |
Καλά κάνεις. Δεν σε κρίνω. Αλλά και δεν με ενδιαφέρει γιατί το πιστεύεις αυτό, ούτε και σου δίνω καμιά σημασία μιας και δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ μας. Η κουβέντα μας ξεκίνησε από το γεγονός ότι 220 λίρες για μια πίπα ενός κατασκευαστή που δεν ξέρω και για τον οποίον δυσκολεύομαι πολύ να βρω πληροφορίες, εμένα μου φαίνονται πολλές. Ιδιαίτερα μάλιστα για σχέδια που δεν έχουν "κάτι" και που στα μάτια μου δεν μου φαίνονται καλά εκτελεσμένα. Και για να προλάβω την ερώτησή σου, έχω δώσει τα ίδια λεφτά για κατασκευαστή που δεν ήξερα καν και βγήκε πάρα πολύ καλή πίπα. Και σήμερα μάλιστα οι τιμές του έχουν διπλασιαστεί.
Γιατί? Είχε "κάτι".
Πως θα καταλάβεις αν μια πίπα έχει "κάτι"? Το καταλαβαίνεις.
Αν δεν το καταλαβαίνεις, προφανώς σε ενδιαφέρουν το σχέδιο και το όνομα. Μια Peterson Dracula και τσικι-τσικι-μπομ σχέδιο είναι, και όνομα έχει. Εσύ θα την έπαιρνες, εγώ όχι. Δεν είμαι εξυπνότερος από σένα, ούτε πιο έμπειρος, ούτε πιο ικανός, ούτε πιο μύστης ούτε τίποτα. Απλά η οπτική μας και η προσέγγισή μας είναι διαφορετικές. So simple.
Stavros wrote: | Θεωρώ δεδομένο (με μικρές εξαιρέσεις μπορεί να μην ισχύει) οτι όλοι οι high end κατασκευαστές χρησιμοποιούν καλά υλικά. Δεν διακινδυνεύει κανείς τη φήμη του για λίγα ευρώ παραπάνω που μπορεί να στοιχίζει ένα καλό ξύλο ή ένας καλός εβονίτης. Ναι; |
Αυτονόητο.
Stavros wrote: | Τα 170 ευρώ (λέμε τώρα) αξίζουν για μια πίπα όταν η πίπα είναι κατασκευασμένη σωστά και καπνίζει καλά. Για να φτάσει αυτή η πίπα να κοστίζει περισσότερο θα πρέπει να έχει και κάτι άλλο. Τι να έχει; Ψυχή και σπουδή. |
Αυτονόητο.
Stavros wrote: | Μου μπέρδεψες μεγάλα ονόματα της πιάτσας με κάποιους μέτριους. Δεν μπορώ να κάνω συζήτηση αν τους βάλουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Δεν πρέπει, όχι για άλλο λόγο, αλλά γιατί θα πρέπει να τους χαντακώσουμε εντελώς τους μέτριους. Ας συγκρίνουμε λοιπόν τους μέτριους με τους μέτριους. Είναι πιο δίκαιο αυτό. Μόνο που στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να πούμε και ονόματα, και καλό είναι να μην στενοχωριόμαστε μεταξύ μας. |
Μάλλον, οι μέτριοι θέλουν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι με μεγαλύτερα ονόματα.
Και στο κάτω-κάτω, γιατί είναι αδικο? Πως θα κρίνεις κάποιον αν δεν χρησιμοποιήσεις ως παράδειγμα τη δουλειά ενός "μεγάλου ονόματος?". Που για να είναι μεγάλο όνομα σημαίνει πως ξέρει τη δουλειά του. Και γιατί να μην τους χαντακώσουμε? Αν 3-4 χρόνια μετά το ξεκίνημά σου παραμένεις μέτριος γιατί να μην τον χαντακώσω?
Stavros wrote: | Από την άλλη, ελεύθερη οικονομία έχουμε και ο καθένας ότι θέλει ζητάει. Μακάρι να έχουν όλοι δουλειά και μακάρι ο κόσμος να έχει χρήματα να ψωνίζει αυτό που θέλει. |
Διαφωνώ. Ποιος νομίζει οτι είναι και ζητάει ό,τι θέλει? Τι έχει φτιάξει και ζητάει ό,τι θέλει? Επειδή λέει ότι κάνει freehand? Ξέρει, καταρχάς, τι είναι το freehand? Έχει ιδέα? Τα ξαναείπα για τους κανόνες. Δεν είναι πιάνω ένα ξύλο και κάνω ό,τι μπλαμούτσα μου κατέβει στο κεφάλι, της κολλάω κι ένα ταλιράκι πάνω για πιο αρτιστικ άποψη και την πουλάω όσο την Άρτα και τα Γιάννενα.
Υπάρχουν κανόνες.-
Και πάλι, όσο επιτυχημένη είναι μια πίπα, όσο καλά κι αν καπνίζει, όσο καλά εκτελεσμένη κι αν είναι, όταν φτιάχνεις 1-2 στον ελεύθερο χρόνο σου μια φορά το μήνα ή το δίμηνο και θες να βγάλεις 170 ευρώ, ε σόρι, θα σε κράξω. Και μιας και λες για ονόματα, ο Λεούσης μ@λ@κ@ς είναι που φτιάχνει αβέρτα και πουλάει φτηνότερα? Μην τρελαθούμε.
Πάμε στα αστεράκια (***):
Για να το ξεκαθαρίσω. Ιδέα δεν έχω για τιμολόγηση και για ποιότητες και τα λοιπά. Λίγα πράγματα ξέρω.
Αυτό που μπορώ να πω όμως με κάποια σιγουριά είναι το εξής: αν κάποιος δεν καταλαβαίνει γιατί ενα μπιλιάρδο του Α κάνει ένα χιλιάρικο και ένα σχεδόν ίδιο μπιλιαρδο του Β κάνει 200, ας μην το καταλάβει ποτέ. Αλλά να μην μας ζαλίζει και τα απαυτά μας κιόλας διαμαρτυρόμενος ότι η δικιά του πιπά των 40-50 ευρών καπνίζει πάρα πολύ ωραία και γιατί να δώσουμε ένα χιλιάρικο και μπλα μπλα. Προφανώς καταλαβαίνεις τι εννοώ εδώ, σωστά?
Κι αν κάποιος θεωρεί οτι μια savinelli ή μια chacom είναι καλύτερη αγορά από μια mastro de paja ή μια mastro geppeto ή μια briarworks ας πιστεύει ό,τι θέλει. Μπορεί και να'ναι, μπορεί και όχι. Απλά, μην μας ζαλίζει τα ... με μεγαλοστομίες και δηλώσεις και τα τέτοια λέγοντας ότι η savinelli ή η chacom έχει 7000 χρόνια ιστορία και τα ρείκια συλλέγονταν από ιταλίδες και γαλλίδες παρθένες κόρες ξανθομαλλούσες και καπνίζουν καλά. Όταν οι ίδιοι τύποι που λένε κάτι τέτοια (στο γιουτουμπ συνήθως) δεν μπορούν να ορίσουν κάν τι σημαίνει καπνίζει καλά μια πίπα.
Η ουσία είναι οτι στην Ελλάδα υπάρχουν καπνιστές πίπας. Στα social και τα φόρα αυτοί βγαίνουν. Δεν βγαίνουν οι χομπίστες του καπνίσματος πίπας.
Είναι κακό? Καθόλου. Το αντίθετο μάλιστα. Πρέπει να υπάρχουν καπνιστές πίπας να παίρνουν βιομηχανοποιημένες πιπούλες και να απολαμβάνουν τους καπνούς τους. Αυτοί συντηρούν τη βιομηχανία, αλλά και τους artisan pipe makers. Τhink about it _________________ «δύο γάρ, ἐπιστήμη τε καὶ δόξα, ὧν τὸ μὲν ἐπίστασθαι ποιέει, τὸ δὲ ἀγνοεῖν» |
|
Back to top |
|
|
milabros1981
|
Posted: Wed Feb 03, 2021 12:14 pm Post subject: |
|
|
Δυό διασαφήσεις, για να μην παρεξηγηθούμε.
Γράφοντας
milabros1981 wrote: | Αλλά να μην μας ζαλίζει και τα απαυτά μας κιόλας διαμαρτυρόμενος ότι η δικιά του πιπά των 40-50 ευρών καπνίζει πάρα πολύ ωραία και γιατί να δώσουμε ένα χιλιάρικο και μπλα μπλα. Προφανώς καταλαβαίνεις τι εννοώ εδώ, σωστά? Κι αν κάποιος θεωρεί οτι μια savinelli ή μια chacom είναι καλύτερη αγορά από μια mastro de paja ή μια mastro geppeto ή μια briarworks ας πιστεύει ό,τι θέλει. Μπορεί και να'ναι, μπορεί και όχι. Απλά, μην μας ζαλίζει τα ... με μεγαλοστομίες και δηλώσεις και τα τέτοια λέγοντας ότι η savinelli ή η chacom έχει 7000 χρόνια ιστορία και τα ρείκια συλλέγονταν από ιταλίδες και γαλλίδες παρθένες κόρες ξανθομαλλούσες και καπνίζουν καλά. Όταν οι ίδιοι τύποι που λένε κάτι τέτοια (στο γιουτουμπ συνήθως) δεν μπορούν να ορίσουν κάν τι σημαίνει καπνίζει καλά μια πίπα. |
προφανώς δεν σημαίνει ότι βλέπω αφ'υψηλού τους ανθρώπους που απολαμβάνουν το κάπνισμα πίπας χρησιμοποιώντας οικονομικά εργαλεία. Ούτε υπονοώ ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι άσχετοι ή ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται και τα λοιπά.
Το ακριβώς αντίθετο.
Είναι αυτονόητο πως ο καθένας μπορεί να καπνίζει ό,τι θέλει όπου θέλει. Αν το ευχαριστιέται και το απολαμβάνει, ό,τι και να πει ο milabros ή ο οποιοσδήποτε άλλος είναι εντελώς περιττό. Και είναι αυτονόητο επίσης πως ο καθένας επιλέγει τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει σύμφωνα με τις πραγματικές του ανάγκες και τις πραγματικές του δυνατότητες.
Αναφέρομαι πολύ στοχευμένα σε ανθρώπους οι οποίοι βγαίνουν και υποστηρίζουν οτι η πίπα Α που στοιχίζει ΧΧΧ ή ΧΧΧΧ δεν είναι καλύτερη από την πίπα Β που στοιχίζει ΧΧ. Πολλές φορές έχει τύχει πράγματι να μην ισχύει κάτι τέτοιο και να έχει κάποιος μια Stanwellίτσα των 50-60 ευρών που να καπνίζει φανταστικά. Ή μια πίπα του Eltang (σύμφωνα με ανάρτηση που είχα διαβάσει κάποτε σε άλλο φόρουμ) παρουσίαζε ατέλειες.
Αλλά, όταν κάποιος με ύφος χιλίων καρδιναλίων αναφέρει δημόσια ότι οι παλιές dunhill δεν είναι και τίποτε σπουδαίο γιατί δεν ξέρεις πως την είχε ο άλλος και τι έκανε μαζί της, όπως δεν ξέρεις τι έκανε ο άλλος με μια mercedes και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τελικά δεν έχει σημασία η πίπα, αλλά ο καπνός που καπνίζεις και ότι αυτός μόνο κάνει τη διαφορά, με συγχωρείτε αλλά αυτό δεν το δέχομαι. Ιδιαίτερα όταν είναι παντελώς ατεκμηρίωτο, όταν δεν βασίζεται σε προσωπική εμπειρία και όταν μάλιστα τέτοιες απόψεις έχουν απήχηση σε άλλους συγκαπνιστές. Προσωπικά, μπορώ να τεκμηριώσω σε εσένα Σταύρο και τον καθένα γιατί πιστεύω ότι μια Chacom ή μια Big Ben ή μια Peterson ή μια BC δεν αξίζουν τα λεφτά τους, επειδή είχα στην κατοχή μου τέτοιες πίπες και τις δοκίμασα και τις σύγκρινα με άλλες, στα ίδια χρήματα, και διαπίστωσα ότι δεν αξίζαν. Και μπορώ να σου πω επακριβώς τους λόγους για τους οποίους δεν αξίζαν, πολύ συγκεκριμένα. Όπως μπορώ να σου πω γιατί η Moretti που έχω είναι άχρηστη ή η μια Morel που έχω πάρει δεν αξίζει ούτε για πλάκα τα λεφτά της (παρότι καπνίζει πάρα πολύ καλά), όπως και η Icarus είναι γελοιωδώς ακριβή γι'αυτό που είναι (παρότι και αυτή καπνίζει αρκετά καλά) ή γιατί η μια μου Don Carlos έπρεπε να αξίζει περισσότερα απ'οσα πλήρωσα. Αν οι παραστάσεις κάποιου περιορίζονται στις εργοστασιακές μάρκες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι μεμπτό. Αν όμως με τις παραστάσεις αυτές πιστεύει κανείς ότι μπορεί να κρίνει ό,τι άλλο υπάρχει παραέξω, ε τότε είναι να τον πάρεις με τις λεμονόκουπες.
Στην τελική, πίπα καπνίζουμε, δεν κάνουμε πυρηνική φυσική ούτε καταπιανόμαστε με τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας. Αν κάποιος πιστεύει ότι έχει αποκτήσει τόση γνώση επί του θέματος, ώστε νιώθει την ανάγκη να βγεί και να την μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο και να δώσει και τα φώτα του σε άλλους, οδηγώντας τους στο ορθό μονοπάτι, ας το κάνει ελεύθερα. Εκείνω που κρίνω και τελικά κατακρίνω δεν είναι οι απόψεις του, αλλά το γεγονός ότι δεν τεκμηριώνει αυτές τις απόψεις. Επαναλαμβάνω, ούτε καλύτερος είμαι, ούτε πιο έμπειρος, ούτε πιο μύστης. Απλά βλέπω τα πράγματα διαφορετικά. Και επειδή δεν κάνουμε υψηλή τέχνη ή επιστήμη αλλά απλά καπνίζουμε πίπα, δεν με απασχολεί ιδιαίτερα τι πιστεύει ο Α ή ο Β επί του θέματος. Έχω τα δικά μου προβλήματα και τα δικά μου μεράκια να λύσω. _________________ «δύο γάρ, ἐπιστήμη τε καὶ δόξα, ὧν τὸ μὲν ἐπίστασθαι ποιέει, τὸ δὲ ἀγνοεῖν» |
|
Back to top |
|
|
Stavros
|
Posted: Sun Feb 07, 2021 12:51 am Post subject: |
|
|
Κάνοντας αρχικά τη διευκρίνηση πως δεν αφιέρωσα πολύ χρόνο στο να διαβάσω το παραπάνω post σου λόγω έλλειψης χρόνου, ειλικρινά σε έχασα Λάμπρο. Όπως τα γράφεις, μου βάζεις λόγια και λέξεις που εγώ δεν είπα και έγραψα.
Εννοείται πως μπορώ να δεχτώ την όποια επίθεση, δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό. Το λέω αυτό γιατί η ανάρτησή σου βγάζει επιθετικότητα. Εγώ, αν δεν κάνω λάθος, δε νομίζω οτι σου επιτέθηκα. Τοποθετήθηκα με κάποια επιχειρήματα σε μία άποψή σου. Και πάλι όμως λέω πως δεν με ενοχλεί το όποιο επιθετικό post για τον απλό λόγο πως δεν παίρνω προσωπικά τα λόγια κάποιου που δεν με ξέρει προσωπικά. Είμαστε σε φόρουμ και τυχαίνει να μην έχουμε γνωριστεί.
Κάπου συμφωνούμε, κάπου διαφωνούμε. Έτσι γίνεται σε αυτή τη ζωή που ο καθένας είναι διαφορετικός.
Επίσης, πας να συμμαζέψεις κάτι στη δεύτερη ανάρτησή σου που μάλλον είναι ασυμμάζευτο. Επιτίθεσαι αόριστα στον μέσο καπνιστή πίπας, αν δεχτούμε πως υπάρχει κάτι τέτοιο, διακρίνοντας τους έμπειρους και μύστες (όπως λες) από αυτούς που απλά θέλουν να καπνίζουν την βιομηχανοποιημένη πιπούλα τους των 50-100 ευρώ.
Υπάρχουν εξαιρετικές πίπες mid-range, όμορφες, κλασικά σχέδια, με καλά ξύλα και τρυπήματα, που καπνίζουν πολύ όμορφα και όχι χειρότερα από πολύ ακριβότερες. Υπάρχουν πανέμορφες high-end πίπες, από καταξιωμένους κατασκευαστές και γόνους αυτών, που καπνίζουν, υποθέτω, πάρα πολύ καλά. Όπου φτάνει η τσέπη του καθένα μας.
Έβγαλες κάτι σνομπ στα 2-3 post αυτού του θέματος, μάλλον χωρίς λόγο, καθώς μάλλον στα περισσότερα συμφωνούμε. Μη μου το χαλάς, υποτίθεται πως εγώ είμαι η σνομπαρία εδώ (μου το έχουν γράψει κάποια παιδιά).
Θα τα ξαναδιαβάσω με ηρεμία όταν έχω το χρόνο, ξαναδιάβασέ τα και εσύ και τα ξαναλέμε.
Όπως και να έχει, σημασία σε αυτή τη διαδικτυακή ανταλλαγή απόψεων δεν έχει η διαφωνία για τη διαφωνία. Εύχομαι να κάνω λάθος, αλλά νομίζω πως αν συμφωνήσω σε όλα όσα γράφεις, στο τέλος θα διαφωνήσεις και με αυτά που έχει γράψει εσύ ο ίδιος. Έχεις πάθος και μεράκι για το κάπνισμα της πίπας και τα συναφή και έχεις κατακτήσει τη συμπάθεια του πλήθους των μελών. Φιλική συμβουλή και αν θέλεις πέτα τη στο καλάθι των αχρήστων: μη χαλάς το ωραίο σου προφίλ με αστήρικτες υποθέσεις της σφαίρας του φαντασιακού.
Κάτι τελευταίο: Σου είπα να μην αναφέρουμε ονόματα. Το έκανες. Δεν θα πω περισσότερα από το ότι στο δικό μου το μυαλό τα 150 με τα 200 είναι πολύ κοντά, και πάντως πολύ πιο κοντά από τα 200 με τα 1000. Είμαι βέβαιος πως καταλαβαίνεις τι εννοώ. _________________ “…So it shall be for all time. If discord has broken out between two beings, let them smoke together. United by this bond, they will live in peace and friendship thereafter.”
|
Back to top |
|
|
milabros1981
|
Posted: Sun Feb 07, 2021 11:48 am Post subject: |
|
|
Ας το ξαναπάρουμε από την αρχή.
Stavros wrote: | Κάνοντας αρχικά τη διευκρίνηση πως δεν αφιέρωσα πολύ χρόνο στο να διαβάσω το παραπάνω post σου λόγω έλλειψης χρόνου, ειλικρινά σε έχασα Λάμπρο. Όπως τα γράφεις, μου βάζεις λόγια και λέξεις που εγώ δεν είπα και έγραψα.
Εννοείται πως μπορώ να δεχτώ την όποια επίθεση, δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό. Το λέω αυτό γιατί η ανάρτησή σου βγάζει επιθετικότητα. |
Ναι ισχύει αυτό που λες. Έβγαλα επιθετικότητα. Κατά ένα μέρος το μετάνιωσα όταν ξαναδιάβασα ό,τι έγραψα με ηρεμία. Κατά ένα άλλο μέρος όχι.
Stavros wrote: | Εγώ, αν δεν κάνω λάθος, δε νομίζω οτι σου επιτέθηκα. Τοποθετήθηκα με κάποια επιχειρήματα σε μία άποψή σου. Και πάλι όμως λέω πως δεν με ενοχλεί το όποιο επιθετικό post για τον απλό λόγο πως δεν παίρνω προσωπικά τα λόγια κάποιου που δεν με ξέρει προσωπικά. Είμαστε σε φόρουμ και τυχαίνει να μην έχουμε γνωριστεί. Κάπου συμφωνούμε, κάπου διαφωνούμε. Έτσι γίνεται σε αυτή τη ζωή που ο καθένας είναι διαφορετικός. |
Δεν υπήρχε κανένα σημείο στο οποίο τέθηκα απέναντί σου. Έστω και με αυτόν τον διαδικτυακό τρόπο γνωριμίας μας, σε εκτιμώ και σε σέβομαι για την παρουσία σου σε αυτόν τον χώρο τα τελευταία 5-6 χρόνια (ίσως και παραπάνω). Προφανώς ο όλος χαρακτήρας του προηγούμενου post ήταν τέτοιος που έδωσε τέτοια εντύπωση.
Stavros wrote: | Επίσης, πας να συμμαζέψεις κάτι στη δεύτερη ανάρτησή σου που μάλλον είναι ασυμμάζευτο. Επιτίθεσαι αόριστα στον μέσο καπνιστή πίπας, αν δεχτούμε πως υπάρχει κάτι τέτοιο, διακρίνοντας τους έμπειρους και μύστες (όπως λες) από αυτούς που απλά θέλουν να καπνίζουν την βιομηχανοποιημένη πιπούλα τους των 50-100 ευρώ. |
Παω να συμμαζέψω πράγματι διότι ενδεχομένως διατύπωσα κάποιες σκέψεις με άκομψο τρόπο και όπως σωστά είπες επιθετικό, άρα μάλλον έθιξα κάποιους ανθρώπους που δεν θα΄πρεπε και που στην τελική δεν είχα πρόθεση να θίξω. Δεν συμμαζεύεται το πράγμα, ειν'η αλήθεια. Να είμαι ειλικρινής, δεν πειράζει. Καλύτερα να μένουν τα γραπτά για να φαίνεται ποιος είναι ποιος.
Η ζωή κάνει παράξενους κύκλους, πολύ διδακτικούς! Βρέθηκα στη θέση που είχα φέρει τον Πάρη μερικά χρόνια πριν. Και πλέον καταλαβαίνω τη στάση του και την αντίδρασή του. Νιώθω άσχημα γι'αυτό -και δεν το γράφω απλά για να το γράψω ή για να κάνω εντύπωση.
Προφανώς υπάρχει συγκεκριμένος λόγος: όλα αυτά που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στα social. Δεν χρειάζεται να πω παραπάνω, φαντάζομαι καταλαβαίνεις. Σταμάτησα τα reviews για συγκεκριμένους λόγους. Προσπαθώ να μείνω εκτός όλης αυτής της κατάστασης, η οποία δυνητικά έχει βλαβερές συνέπειες για τον καθένα μας, εντός και εκτός φόρουμ. Μέχρι ένα σημείο όμως. Άνθρωπος είμαι, δεν είμαι βούδας. Και κάποια πράγματα ενοχλούν.
Stavros wrote: | Έβγαλες κάτι σνομπ στα 2-3 post αυτού του θέματος, μάλλον χωρίς λόγο, καθώς μάλλον στα περισσότερα συμφωνούμε. Μη μου το χαλάς, υποτίθεται πως εγώ είμαι η σνομπαρία εδώ (μου το έχουν γράψει κάποια παιδιά). |
Δεν είχα τέτοια πρόθεση. Ωστόσο, αν βγήκε κάτι σνομπ, δεν πειράζει. Πιθανώς είναι καλύτερα για να μου κολλήσουν την ταμπέλα του σνομπ (όπως είχα κάνει κι εγώ άλλωστε παλιότερα σε άλλους συμφορουμίτες-συγκαπνιστές) και να ξεχαστώ πιο γρήγορα.
Από την άλλη, θα σε παρακαλέσω να υποδείξεις τα σημεία σνομπισμού που εντόπισες. Έχει ενδιαφέρον επειδή κατά τη γνώμη μου μπορεί να βγει κάτι απ'αυτό. Τώρα τελευταία πολύς κόσμος δεξιά-αριστερά λέει πως το φόρουμ είναι μια πολύτιμη εγκυκλοπαίδεια γνώσεων (έβλεπα χθες το απόγευμα κάποιον που σε ενα βίντεο το ανέφερε). Ωστόσο, αν καταλαβαίνω καλά, κανείς δεν το αξιοποιεί όσο θα'πρεπε. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα post για το ταξίδι δυο Ελλήνων κατασκευαστών στη Δανία, με δικά τους έξοδα, για να πάνε να δουν τους εκεί κατασκευαστές και να μάθουν (μεταξύ άλλων). Δεν είδα κάποιον απ'αυτούς που θεωρούν το φόρουμ ως πολύτιμη εγκυκλοπαίδεια να κάθεται και να αναρωτηθεί "γιατί αυτοί οι τύποι κάνανε τέτοιον κόπο και βάλανε λεφτά απ'την τσέπη τους". Φαντάζομαι καταλαβαίνεις που το πάω και αν δεν έχεις αντίρρηση μπορούμε να το αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο.
Stavros wrote: | Υπάρχουν εξαιρετικές πίπες mid-range, όμορφες, κλασικά σχέδια, με καλά ξύλα και τρυπήματα, που καπνίζουν πολύ όμορφα και όχι χειρότερα από πολύ ακριβότερες. Υπάρχουν πανέμορφες high-end πίπες, από καταξιωμένους κατασκευαστές και γόνους αυτών, που καπνίζουν, υποθέτω, πάρα πολύ καλά. Όπου φτάνει η τσέπη του καθένα μας. |
Καθόλου δεν διαφωνώ. Προφανώς δεν κατόρθωσα να διατυπώσω με σαφήνεια τις σκέψεις μου. Αν κάποιος επιθυμεί να προμηθευτεί μια Peterson, π.χ. στα 150 ευρά, πολύ καλά θα κάνει. Προσωπικά, με αυτά τα χρήματα θα προσπαθήσω να βρω κάτι καλύτερο. Όχι επειδή σνομπάρω την Peterson, αλλά επειδή βλέπω αυτό το χόμπι διαφορετικά. Δεν υπάρχουν υποσημειώσεις και κρυφά μηνύματα σ'αυτό. Είναι τόσο απλό: βλέπω τα πράγματα διαφορετικά. Προσπαθώ να ενημερώνομαι και να μαθαίνω για τις τεχνικές των κατασκευαστών, την προέλευση των υλικών τους και το ιστορικό τους, ώστε να μπορώ να εκτιμήσω καλύτερα τη δουλειά τους και να δικαιολογήσω τα όσα έχω πληρώσει (δικαίως ή ματαίως) και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, με τις παρούσες συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε, αποφάσισα να κάνω το σκ@τό μου παξιμάδι για να αγοράσω μια πίπα που θέλω. Αν αυτό μεταφράζεται σε σνομπισμό, ΟΚ, το δέχομαι και παραδέχομαι δημόσια ότι είμαι σνομπ. Πιθανώς η διαφορά να είναι στο ότι μπορώ να το κάνω, γιατί δεν έχω υποχρεώσεις που έχουν ίσως άλλοι συγκαπνιστές. Δεν φυτρώνουν λεφτόδεντρα στον κήπο μου. Μισθωτός είμαι και πλήττομαι και ο ίδιος από την τρέχουσα κατάσταση με 15% μείωση στις απολαβές μου. Απλά, δεν έχω υποχρεώσεις που ίσως έχουν άλλοι.
Θα επιμείνω όμως (εντελώς ενδεικτικό το παράδειγμα): το γεγονός ότι δυό άνθρωποι κινήσανε για την άλλη άκρη της Ευρώπης με προσωπικό οικονομικό κόστος και έχοντας σκοπό να μάθουν για να γίνουν καλύτεροι σε μένα λέει κάτι. Και το ότι κάποιοι βγαίνουν και παρουσιάζονται ως κατασκευαστάρες και πιπιλίζουν τα μυαλά των νεότερων συγκαπνιστών πουλώντας τους την πραγμάτεια τους, που είναι από ελληνικά χέρια και πρέπει να την στηρίξουν, επίσης λέει κάτι. Θα παρακαλέσω αυτό το ζήτημα να το κλείσουμε εδώ και να μην το ξαναπιάσουμε. Σημειώνω (και κλείνω) πως και σε ξενόγλωσσο φόρουμ έχει γίνει παρατήρηση για την ελληνική σκηνή κατασκευής πίπας-με τρόπο πιο κόσμιο από τον δικό μου, αλλά κομματάκι επικριτικό.
Δεν προσπαθώ να κάνω τον μάγκα, ούτε τον σνομπ. Θέλω πολύ να συμβάλλω με αυτά τα λίγα που ξέρω ώστε οι συγκαπνιστές να το ψάχνουν το πράγμα λίγο παραπάνω. Καλό και αγαθό να στηρίζουμε τους Έλληνες, αλλά όχι και να πιανόμαστε κορόϊδα. Και φυσικά, το επιχείρημα της αλληλεγγυής και της στήριξης προς τους Έλληνες κατασκευαστές δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται τροχοπέδη για τους ίδιους τους κατασκευαστές, διατηρώντας τους στάσιμους και εν τέλει αποκομμένους από εξελίξεις και τάσεις στο διεθνή χώρο. Επαναλαμβάνω το παραπάνω για το ξενόγλωσσο φόρουμ: ο αλγόριθμος στο google translator δουλεύει άψογα και τα όσα γίνονται δεν μένουν απαρατήρητα. Και φυσικά, προκαλούν κάπως άσχημα σχόλια. Είναι κρίμα...
Έχω αποφασίσει να μην βγάζω τα αποκτήματά μου και τις νέες μου αγορές στο φόρουμ. Και όσα post έκανα δείχνοντας πίπες μου, έγιναν με πολύ συγκεκριμένο σκοπό: να προκαλέσουν συζήτηση. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και προσωπικά με ενοχλεί και με θλίβει επειδή όλοι λένε (επαναλαμβάνομαι, συγγνώμη) πως το φόρουμ είναι πολύτιμη εγκυκλοπαίδεια, ελάχιστοι όμως προτίθενται να συμβάλλουν στη διατήρηση και τον εμπλουτισμό της. Δυστυχώς, τα social και το youtube κυριαρχούν. Κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, σύμφωνοι. Απλά, σε ένα φόρουμ ο λόγος ενός βίντεο στο youtube βρίσκει ευκολότερα αντίλογο, τεκμηριωμένα, με παραδείγματα, με links και φωτογραφίες. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει βίντεο και να εκθέσει τις απόψεις του. Όμως αυτό το πράγμα είναι μονόλογος, δεν είναι διάλογος. Εξ όσων γνωρίζω (διορθώστε με αν κάνω λάθος) με τον μονόλογο λίγα πράγματα κερδίζει κανείς.
Stavros wrote: | Έχεις πάθος και μεράκι για το κάπνισμα της πίπας και τα συναφή και έχεις κατακτήσει τη συμπάθεια του πλήθους των μελών. Φιλική συμβουλή και αν θέλεις πέτα τη στο καλάθι των αχρήστων: μη χαλάς το ωραίο σου προφίλ με αστήρικτες υποθέσεις της σφαίρας του φαντασιακού. |
Κρατώ τη συμβουλή. Για το ωραίο μου προφίλ, ας χαλάσει, δεν πειράζει. Ωστόσο ενίσταμαι σ'αυτό που λες για αστήρικτες υποθέσεις της σφαίρας του φαντασιακού. Θα ήθελα να το διευκρινήσεις, αν θέλεις.
Stavros wrote: | Κάτι τελευταίο: Σου είπα να μην αναφέρουμε ονόματα. Το έκανες. Δεν θα πω περισσότερα από το ότι στο δικό μου το μυαλό τα 150 με τα 200 είναι πολύ κοντά, και πάντως πολύ πιο κοντά από τα 200 με τα 1000. Είμαι βέβαιος πως καταλαβαίνεις τι εννοώ. |
ΟΚ, ας αφήσουμε τα ονόματα. Επειδή καταλαβαίνω τι εννοείς, μπορούμε να το ξαναπιάσουμε, πιο ήρεμα αυτή τη φορά. Συμφωνώ πως τα 150 με τα 200 είναι πολύ κοντά, και πάντως πολύ πιο κοντά από τα 200 με τα 1000. Έχουμε κι εδώ να πούμε πράγματα. _________________ «δύο γάρ, ἐπιστήμη τε καὶ δόξα, ὧν τὸ μὲν ἐπίστασθαι ποιέει, τὸ δὲ ἀγνοεῖν» |
|
Back to top |
|
|
Stavros
|
Posted: Mon Feb 08, 2021 8:51 am Post subject: |
|
|
Λάμπρο, συμφωνώ στα περισσότερα όσων γράφεις. Ήμουν βέβαιος πως στο τέλος της ημέρας θα συμφωνούσαμε. Οι όποιες διαφωνίες, παλαιότερες, τωρινές ή πιθανά μελλοντικές, έχουν μόνο σκοπό να προάγουν την αντίληψή μας για την κοινή μας αγάπη.
Συνέχισε τις κριτικές σου σε καπνά και πίπες. Είναι πολύ χρήσιμες σε όλους. _________________ “…So it shall be for all time. If discord has broken out between two beings, let them smoke together. United by this bond, they will live in peace and friendship thereafter.”
|
Back to top |
|
|
milabros1981
|
Posted: Mon Feb 08, 2021 6:13 pm Post subject: |
|
|
Stavros wrote: |
Συνέχισε τις κριτικές σου σε καπνά και πίπες. Είναι πολύ χρήσιμες σε όλους. |
Μπα....
Καλά για τα καπνά δεν το συζητάμε καν.
Σ'αυτή την κουβέντα εσύ και ο φίλτατος Δημήτρης συμμετείχατε. Να γράφουμε για να γεμίζουμε σελίδες? Δεν έχει νόημα ρε συ...Κάποιοι βαριούνται να τα διαβάζουν άλλωστε. Αν θες να συνεχίσουμε την κουβέντα, πολύ ευχαρίστως να τα λέμε στο messenger. Καθημερινά μιλάω με τρεις πολύ αγαπητούς φίλους και συγκαπνιστές. Πέρα από τις καφρίλες μας, λέμε (και ανακαλύπτουμε) κάποια ωραία πράγματα για το χόμπι μας.
Να πω και μια μικρή ιστορία, έτσι για την κατακλείδα. Θα θυμάσαι Σταύρο παλιότερα που είχα κάτι ιστολόγια. Τυχαίνει λοιπόν να είμαι συνεπώνυμος με κάποιον συγκαπνιστή. Πριν κανά δυό χρόνια λοιπόν, γνωστό και ιδιαίτερα συμπαθές πρόσωπο του αθηναϊκού εμπορίου ειδών καπνιστού είπε στον συνεπώνυμο "τι ώραια που τα γράφεις. Κάθομαι και σε διαβάζω με τις ώρες". Και ο συνεπώνυμος δέχτηκε το κομπλιμέντο, δίχως να αναφέρει πως δεν είναι αυτός ο γράφων.
Τι θέλω να πω? Αφού κάποιος βρέθηκε να πάρει τη θέση μου σε άλλα διαδικτυακά μέρη, θα βρεθεί και κάποιος άλλος να συνεχίσει αυτή -ή οποιαν άλλη- κουβέντα. Βαρέθηκα να γράφω χωρίς αντίκρυσμα. Θέλω κι εγώ να μάθω κι αν δεν έχω ερεθίσματα και διανοητικές προκλήσεις πέρα απ'αυτές που βάζω μόνος μου, πως θα γίνει;
_________________ «δύο γάρ, ἐπιστήμη τε καὶ δόξα, ὧν τὸ μὲν ἐπίστασθαι ποιέει, τὸ δὲ ἀγνοεῖν» |
|
Back to top |
|
|
Deimitori
Joined: 07 Oct 2010 Posts: 6338 Location: Ηλιούπολη και Νέα Μάκρη Αττικής
|
Posted: Mon Feb 08, 2021 8:39 pm Post subject: |
|
|
milabros1981 wrote: |
προφανώς δεν σημαίνει ότι βλέπω αφ'υψηλού τους ανθρώπους που απολαμβάνουν το κάπνισμα πίπας χρησιμοποιώντας οικονομικά εργαλεία. Ούτε υπονοώ ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι άσχετοι ή ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται και τα λοιπά.
Το ακριβώς αντίθετο.
Είναι αυτονόητο πως ο καθένας μπορεί να καπνίζει ό,τι θέλει όπου θέλει. Αν το ευχαριστιέται και το απολαμβάνει, ό,τι και να πει ο milabros ή ο οποιοσδήποτε άλλος είναι εντελώς περιττό. Και είναι αυτονόητο επίσης πως ο καθένας επιλέγει τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει σύμφωνα με τις πραγματικές του ανάγκες και τις πραγματικές του δυνατότητες.
Αναφέρομαι πολύ στοχευμένα σε ανθρώπους οι οποίοι βγαίνουν και υποστηρίζουν οτι η πίπα Α που στοιχίζει ΧΧΧ ή ΧΧΧΧ δεν είναι καλύτερη από την πίπα Β που στοιχίζει ΧΧ. Πολλές φορές έχει τύχει πράγματι να μην ισχύει κάτι τέτοιο και να έχει κάποιος μια Stanwellίτσα των 50-60 ευρών που να καπνίζει φανταστικά. Ή μια πίπα του Eltang (σύμφωνα με ανάρτηση που είχα διαβάσει κάποτε σε άλλο φόρουμ) παρουσίαζε ατέλειες.
Αλλά, όταν κάποιος με ύφος χιλίων καρδιναλίων αναφέρει δημόσια ότι οι παλιές dunhill δεν είναι και τίποτε σπουδαίο γιατί δεν ξέρεις πως την είχε ο άλλος και τι έκανε μαζί της, όπως δεν ξέρεις τι έκανε ο άλλος με μια mercedes και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τελικά δεν έχει σημασία η πίπα, αλλά ο καπνός που καπνίζεις και ότι αυτός μόνο κάνει τη διαφορά, με συγχωρείτε αλλά αυτό δεν το δέχομαι. Ιδιαίτερα όταν είναι παντελώς ατεκμηρίωτο, όταν δεν βασίζεται σε προσωπική εμπειρία και όταν μάλιστα τέτοιες απόψεις έχουν απήχηση σε άλλους συγκαπνιστές. Προσωπικά, μπορώ να τεκμηριώσω σε εσένα Σταύρο και τον καθένα γιατί πιστεύω ότι μια Chacom ή μια Big Ben ή μια Peterson ή μια BC δεν αξίζουν τα λεφτά τους, επειδή είχα στην κατοχή μου τέτοιες πίπες και τις δοκίμασα και τις σύγκρινα με άλλες, στα ίδια χρήματα, και διαπίστωσα ότι δεν αξίζαν. Και μπορώ να σου πω επακριβώς τους λόγους για τους οποίους δεν αξίζαν, πολύ συγκεκριμένα. Όπως μπορώ να σου πω γιατί η Moretti που έχω είναι άχρηστη ή η μια Morel που έχω πάρει δεν αξίζει ούτε για πλάκα τα λεφτά της (παρότι καπνίζει πάρα πολύ καλά), όπως και η Icarus είναι γελοιωδώς ακριβή γι'αυτό που είναι (παρότι και αυτή καπνίζει αρκετά καλά) ή γιατί η μια μου Don Carlos έπρεπε να αξίζει περισσότερα απ'οσα πλήρωσα. Αν οι παραστάσεις κάποιου περιορίζονται στις εργοστασιακές μάρκες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι μεμπτό. Αν όμως με τις παραστάσεις αυτές πιστεύει κανείς ότι μπορεί να κρίνει ό,τι άλλο υπάρχει παραέξω, ε τότε είναι να τον πάρεις με τις λεμονόκουπες.
Στην τελική, πίπα καπνίζουμε, δεν κάνουμε πυρηνική φυσική ούτε καταπιανόμαστε με τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας. Αν κάποιος πιστεύει ότι έχει αποκτήσει τόση γνώση επί του θέματος, ώστε νιώθει την ανάγκη να βγεί και να την μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο και να δώσει και τα φώτα του σε άλλους, οδηγώντας τους στο ορθό μονοπάτι, ας το κάνει ελεύθερα. Εκείνω που κρίνω και τελικά κατακρίνω δεν είναι οι απόψεις του, αλλά το γεγονός ότι δεν τεκμηριώνει αυτές τις απόψεις. Επαναλαμβάνω, ούτε καλύτερος είμαι, ούτε πιο έμπειρος, ούτε πιο μύστης. Απλά βλέπω τα πράγματα διαφορετικά. Και επειδή δεν κάνουμε υψηλή τέχνη ή επιστήμη αλλά απλά καπνίζουμε πίπα, δεν με απασχολεί ιδιαίτερα τι πιστεύει ο Α ή ο Β επί του θέματος. Έχω τα δικά μου προβλήματα και τα δικά μου μεράκια να λύσω. |
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τις ανωτέρω σκέψεις - απόψεις του φίλτατου Λάμπρου. _________________ Πρίν πέσω στό κρεββάτι γιά ύπνο
βυθίζω ένα κλαράκι στήν καρδιά μου
να γίνει στ΄ όνειρό μου δάσος!
Δημήτρης Ποθητός
http://www.myspace.com/dimitrispothitos
http://skakistiko-kafeneio.blogspot.com
"A long cool smoke to calm a troubled world, an aroma to answer all life's worries - with the addition of rarest Yenidje leaf as the authentic Sobranie touch."
Balkan Sobranie |
|
Back to top |
|
|
Erinmore
|
Posted: Tue Feb 09, 2021 7:36 pm Post subject: |
|
|
Εγώ εδώ θα είμαι επιγραμματικός
Μου αρέσουν και πιστεύω στις ακριβές πίπες και δη στις dunhill αλλά δεν μπορώ να τις αποκτήσω. Έχω 2-3 από δώρα και μια αγορά στο Λονδίνο ως ανάμνηση.
Μου αρέσουν οι αναρτήσεις του Λάμπρου για πολλούς λόγους. Είναι περιγραφικός και λεπτομερής και κοσμεί το φόρουμ μας.
Αν θέλει να συνεχίσει να γράφει θα με ευχαριστήσει η απόφασή του αυτή όπως και θα σεβαστώ αν δεν θέλει να σθνεχίσει να γράφει.
Μου αρέσει να γίνεται διάλογος έστω κι αν αυτός γίνεται από 2-3 άτομα κι ας διαφωνούν κόσμια. Το φόρουμ παίρνει ζωή έστω και για λίγο.
Τα γραπτά σας μένουν και οδηγούν τους νεοφώτιστους. Και αυτό τον ρόλο παίζει το φόρουμ σε πείσμα των βιβλιόφατσων και λοιπών συγγενών. _________________ Βιώνω την αιωνιότητα του ασάλευτου παρόντος... |
|
Back to top |
|
|
milabros1981
|
Posted: Sun Feb 28, 2021 3:40 pm Post subject: |
|
|
Το μεταφέρω από το νήμα που αρχικά μπήκε και το βάζω εδώ.
Η πίπα έκλεισε στα 200 δολάρια ή 165 γιούρια.
Αν ενδιαφέρεται κάποιος για κουβέντα (επειδή στο άλλο νήμα που ανέβηκε το μπιλιαρδάκι δεν έπεσε κανένα σχόλιο) ας δώσει πάσα.
_________________ «δύο γάρ, ἐπιστήμη τε καὶ δόξα, ὧν τὸ μὲν ἐπίστασθαι ποιέει, τὸ δὲ ἀγνοεῖν» |
|
Back to top |
|
|
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You cannot download files in this forum
|