|
pipeclub.gr Hellenic Pipe Smokers Forum
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
jmoss

|
|
Back to top |
|
 |
jmoss

|
|
Back to top |
|
 |
milabros1981

|
Posted: Tue Apr 07, 2015 10:45 pm Post subject: |
|
|
jmoss wrote: |
Το tapering στο επιστομιο εγινε ετσι νομιζοντας οτι θα τονισω την συνεχεια του shank. Καταλαβαινω οτι πολλες φορες ειναι ρισκο να μην συμβαδιζεις με καποιες στανταρ αναλογιες αισθητικης, ειδικα οταν κατασκευαζεις κλασικα κομματια. Τωρα οσο αναφορα τον υβριδικο σχεδιασμο στο κομματι της αισθητικης ειναι απλα θεμα γουστου του καλλιτεχνη αλλα κ του πελατη. Αλλωστε πολλα σχεδια ξεκινησαν σαν υβριδικα κ καθιερωθηκαν στο περασμα του χρόνου |
Για το θέμα του tapering μπορώ να κατανοήσω τη θέση σου, να δώσεις δηλαδή μια αίσθηση συνέχειας του shank. Ωστόσο, όπως σωστα παρατήρησε ο nani, όταν έχεις παραδώσει εξαιρετική δουλειά σε προηγούμενες δημιουργίες σου (ιδιαίτερα ένα απαιτητικό και δύσκολο στην εκτέλεση tapering που είδαμε σε αλλη πίπα που έφτιαξες) τα "λαθη" δεν συγχωρούνται, καθώς δημιουργείς στους θεατές των έργων σου απαιτήσεις και προσδοκίες για καλύτερη δουλειά (με δεδομένο οτι ποσταροντας τις υλοποιήσεις σου σε ένα φόρουμ κατα κάποιο τρόπο ζητάς τη γνωμη των συμφορουμιτων-συγκαπνιστων).
Για το θέμα της αισθητικής προσέγγισης, παρότι ειναι αυστηρά υποκειμενικο για τον καθένα, θα συμφωνήσω εξ αρχής οτι κάποια "υβριδικά" σχέδια εξελίχθηκαν σε κλασσικά (και υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα σε αυτη την κατηγορία) ωστόσο θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω οτι κανένα απο αυτα δεν ήρθε εκ του μη όντος. Όλα αποτελουν εξελίξεις υπαρχόντων shapes και σχεδιαστικές παρεμβάσεις -απόψεις -προσεγγίσεις πανω σε ήδη υπαρκτά σχέδια, με σκοπό να πανε ένα δεδομένο shape ένα βήμα παραπέρα. Εν προκειμένω, η απώλεια κάποιας σαφούς σχεδιαστικής κατεύθυνσης στην συγκεκριμένη πίπα δεν υποδεικνύει κάποια διάθεση μετεξέλιξης κάποιου συγκεκριμένου shape (ή έστω μια καλλιτεχνική πρόταση σαφή και με συγκεκριμένη κατευθύνση). Αντίθετα -τονίζω κατα τη δική μου ανάγνωση της κατασκευης- μοιάζει περισσότερο είτε με μια κατασκευή που βγήκε έτσι όπως βγήκε επειδή δεν είχε εξαρχής συγκεκριμένη στοχευση. Είτε, όπως θέλω να πιστεύω άλλωστε, σαν μια φιλόδοξη προσπάθεια συγκερασμού πολλαπλών σχεδίων σε μια μοναδική πίπα. Και ο λόγος που τα γραφω όλα αυτα δεν ειναι σε καμια περίπτωση για να "σου την πω" αλλα επειδή με την προηγούμενη δουλειά σου (ειδικά με το άριστα φτιαγμένο volcano που υπάρχει σε αυτήν την ανάρτηση και το εξαιρετικό και πολύ ισορροπημένο poker) με "εκπαίδευσες" να περιμένω απο τα χέρια σου ανάλογα έργα της ίδιας υψηλής στάθμης.
Αν τα παραπάνω ισχύουν απο τη σκοπιά του καλλιτεχνη, απο τη σκοπιά του πελάτη θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω οτι τα πράγματα δεν ειναι καθόλου έτσι. Γιατι ο πελάτης όταν αποταθεί σε έναν pipe maker πάει με πολύ συγκεκριμένα αιτήματα (shape, διαστάσεις κλπ) και σχεδόν πάντα ξέρει τι θέλει, σπανίως δίνει κανεις λευκή επιταγή - εκτός αν πρόκειται για makers μεγάλου βεληνεκούς. Απο αυτή την άποψη, αν η πίπα αυτη απευθύνεται εξ αρχής σε συγκεκριμένο πελάτη, αυτο που θα τολμήσω να υποθέσω ειναι ότι, ειτε έχει ένα γούστο out of the box που λένε. Είτε απλα δεν γνωρίζει.
Πάντως θα ήθελα πολύ να μάθω ποσο κοστολογεις αυτήν την πίπα. _________________ «δύο γάρ, ἐπιστήμη τε καὶ δόξα, ὧν τὸ μὲν ἐπίστασθαι ποιέει, τὸ δὲ ἀγνοεῖν» |
|
Back to top |
|
 |
Rhodianpipes

Joined: 02 Sep 2014 Posts: 2204 Location: The island of Sun,Rhodes
|
Posted: Wed Apr 08, 2015 2:59 am Post subject: |
|
|
milabros1981 wrote: | Το volcano ειναι ενδιαφέρον. Θα παρακαλούσα να βάλεις και μια φωτογραφία με την κάτοψη, όπου φαίνεται το ωραίο birdseye. Με ενδιαφέρει πολύ το bit συ επιστόμιο. Ειναι βολικό;
Επιπλέον θα παρακαλέσω θερμά για διαστάσεις και αν είναι δυνατόν και λίγα λόγια για τα τρυπήματα σου.
Πολύ καλή δουλειά. Θεωρώ ότι παίρνει βελτίωση, αλλα τα πρώτα δείγματα ειναι ενθαρρυντικά. |
Αυτο μου φαίνεται αξιοπρεπέστατη κριτική ..
Σεμνή και κατανοητή ...δίνει στον δημιουργό
εναυσμα να βελτίωση τα κακώς κείμενα
Χωρίς να πικαριστει..
Απο την άλλη μετα απο παρεμβάσεις ας εγκαταλείψουμε
εμείς οι εραστές να ποσταρουμε διότι ετσι κάνουμε
κάποιους να φαίνονται σαφώς καλύτεροι ...
Λυπάμαι για τις μεταλλάξεις ...
Ελλάς το μεγαλείο σου!!! _________________ Με χαραγμένα τ’ αρχικά
όνομα και αίμα και φυλή κι αρχαία τείχη
και μ’ ένα δέμα ελληνικά
θα γράψω, κόσμε, τους χρησμούς μου με το νύχι. |
|
Back to top |
|
 |
milabros1981

|
Posted: Wed Apr 08, 2015 2:09 pm Post subject: |
|
|
Rhodianpipes wrote: | milabros1981 wrote: | Το volcano ειναι ενδιαφέρον. Θα παρακαλούσα να βάλεις και μια φωτογραφία με την κάτοψη, όπου φαίνεται το ωραίο birdseye. Με ενδιαφέρει πολύ το bit συ επιστόμιο. Ειναι βολικό;
Επιπλέον θα παρακαλέσω θερμά για διαστάσεις και αν είναι δυνατόν και λίγα λόγια για τα τρυπήματα σου.
Πολύ καλή δουλειά. Θεωρώ ότι παίρνει βελτίωση, αλλα τα πρώτα δείγματα ειναι ενθαρρυντικά. |
Αυτο μου φαίνεται αξιοπρεπέστατη κριτική ..
Σεμνή και κατανοητή ...δίνει στον δημιουργό
εναυσμα να βελτίωση τα κακώς κείμενα
Χωρίς να πικαριστει..
Απο την άλλη μετα απο παρεμβάσεις ας εγκαταλείψουμε
εμείς οι εραστές να ποσταρουμε διότι ετσι κάνουμε
κάποιους να φαίνονται σαφώς καλύτεροι ...
Λυπάμαι για τις μεταλλάξεις ...
Ελλάς το μεγαλείο σου!!! |
Τι εννοείς;
Είσαι κατασκευαστής και ειμαι ο αποδέκτης των κατασκευών σου. Θέλεις να ακούς μόνο καλά λόγια; Εραστής χωρίς ερωμένο δεν νοείται και στην προκειμένη περίπτωση ο ερωμένος ειναι ο άνθρωπος που θα πάρει πίπα σου. Θελετε να φτιάχνετε τις δημιουργίες σας και να μας γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας χωρίς να δίνετε λογαριασμό σε κανέναν και να σας λέμε και μπράβο απο πάνω; Δεν γίνεται αυτο Ευθύμιε. Και απο τη στιγμή που κοινοποιειτε το έργο σας σε δημόσιο χώρο, μαζί με τους επαίνους θα πεταχτεί κι ο μακακας. Κι επειδή δεν λέγεσαι Δημήτρης Μόστρας, μην απαντας για λόγου του. Δεν χρειάζεται υπεράσπιση.
ΥΓ. Καλή Επιτυχία απο καρδιάς για την πίπα που θα φτιάξετε μαζί με τον Δημήτρη. _________________ «δύο γάρ, ἐπιστήμη τε καὶ δόξα, ὧν τὸ μὲν ἐπίστασθαι ποιέει, τὸ δὲ ἀγνοεῖν» |
|
Back to top |
|
 |
nani23

Joined: 13 May 2010 Posts: 1965 Location: Pillars of Creation nebula
|
Posted: Wed Apr 08, 2015 3:42 pm Post subject: |
|
|
milabros1981 wrote: | Το volcano ειναι ενδιαφέρον. Θα παρακαλούσα να βάλεις και μια φωτογραφία με την κάτοψη, όπου φαίνεται το ωραίο birdseye. Με ενδιαφέρει πολύ το bit συ επιστόμιο. Ειναι βολικό;
Ευθύμιε, αρχικά το παραπάνω δεν αποτελεί κριτική. Μία παράκληση για περαιτέρω φωτογραφίες και πληροφορίες είναι και ένας έπαινος στο τέλος.
Κριτική είναι αυτό που κάνει από πάνω ο Λάμπρος σε αυτήν την σελίδα και έχει νόημα.
Το πικάρισμα, τους εραστές και τα μεγαλεία δεν ξέρω που τα είδες.... _________________ Ίσιος, άφιλτρος Vaperιστής και.....
Κατασκευαστής:
http://www.michailkyriazanos.com/ |
|
Back to top |
|
 |
Rhodianpipes

|
Posted: Wed Apr 08, 2015 5:44 pm Post subject: |
|
|
Για να μην χαλασω το τοπικ...
Μου έκανε εντύπωση η αλλαγή στον λόγο
,οχι η κριτική σαν κριτική ,ωραίο ,πολυ ωραίο ,θέλει δουλεια,
με απογοητευσες...τις πουλάς αυτές κτλ!
Δεν ειμαι δικηγόρος κανενός και ούτε πρόκειται να γίνω
αγαπητε Νάνι ,αγαπητε milabros,απλώς
θεωρώ οτι μπορεί κάποιος να ειναι πιο κομψός ,χαρακτηριστικό
πιστεύω ενός καπνιστή πιπας..
Ειμαι καμία φορά και Πλατωνικος και λόγο
της καταγωγής μου βλεπω μεγαλεία παντού . _________________ Με χαραγμένα τ’ αρχικά
και μ’ ένα δέμα ελληνικά
|
Back to top |
|
 |
milabros1981

|
Posted: Wed Apr 08, 2015 9:30 pm Post subject: |
|
|
Μιας και αναφερόμαστε στην κατασκευή του Δημήτρη. Κανεις δεν αμφέβαλλε ποτε οτι η πίπα δεν καπνίζει καλά. Απεναντίας, η ένσταση έγκειται στο γεγονός οτι η πίπα δεν έχει σχεδιαστική συνοχη και η άκομψη γλώσσα δεν έρχεται να ψεξει εναν κακο κατασκευαστή, αλλα έναν άνθρωπο που αδικεί τον εαυτό του με μια ασαφή, όχι κακή (το τονίζω) κατασκευή.
Φυσικά λοιπόν θα υπάρχει αλλαγή στο λόγο και μετάλλαξη και μεταστροφή. Γιατι φέτος τέσσερις Έλληνες κατασκευαστές πηγαίνουν στο Σικάγο. Δεν έφτασαν εκεί με χάιδεμα αυτιών και κομψές κριτικές-τα θεματα σε αυτο ακριβως το νημα που γραφουμε τωρα μπορουν να πεισουν γι'αυτο. Κανένας δεν τους χαρίστηκε, μόνο με τη σκληρή δουλειά τους έφτασαν ως εκεί που έφτασαν. Και αυτοί οι άνθρωποι δεν εκπροσωπούν μόνο τους εαυτούς τους και μια χώρα, αλλα εκπροσωπούν και εσάς που εκθέτετε τις δημιουργίες σας στο αγοραστικό κοινό. Και όταν η εικόνα που μεταφέρουν αυτοί οι άνθρωποι αναγνωρίζεται διεθνώς, τότε δημιουργείται και η εντύπωση και προσδοκία ότι πίσω απο αυτούς τους τέσσερις υπάρχει "υλικό" έτοιμο να πράξει τα ίδια ωραία επιτεύγματα -γιατι όχι και καλύτερα. Ειναι άλλο πράγμα να φτιάχνεις μια πίπα και να τη δείχνεις στους φίλους σου και άλλο πράγμα να βγάζεις τις πίπες σου σε βιτρίνες (όπως έπραξες πρόσφατα Ευθύμιε και θερμά συγχαρητήρια κιόλας και ευχές για καλή αρχή) γιατι εκει ζητας τα λεφτα του αλλου και για να στα δωσει πρεπει να το αξιζεις. Αν ζητας απο τον αλλον να σε αγοράσει οντας ασαφής και αόριστος η αγορα θα σε καταπιεί, και μαζί με σένα ίσως παρασυρει κι άλλους. Ή, για να το πω πλατωνικά, όπως χρησιμοποίησες άλλωστε μια τέτοια ορολογία: Ο πλατωνικός λόγος μπολιαστηκε απο δυο αιώνες προγενέστερου φιλοσοφικού στοχασμού, απο τον Θαλη ως τον Αναξαγόρα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, ούτε ο Πλατων θα υπήρχε. Κι αν ο Πλάτωνας αποδεικνυόταν λιγος, πολύ πιθανόν να παρεσερνε στη ληθη και τους προγενεστερους του. Γιατί (ειδικά στις μέρες μας με τον πακτωλό διαθεσιμων καπνιστικων προϊόντων) όταν βλέπεις κάτι που δεν....τοτε τσουβαλιάζεις και τα υπόλοιπα και λες οτι οι Έλληνες δεν ξέρουν να φτιάχνουν πίπες. _________________ «δύο γάρ, ἐπιστήμη τε καὶ δόξα, ὧν τὸ μὲν ἐπίστασθαι ποιέει, τὸ δὲ ἀγνοεῖν» |
|
Back to top |
|
 |
Rhodianpipes

|
Posted: Wed Apr 08, 2015 9:49 pm Post subject: |
|
|
Πάσο ....περί ορέξεως κολοκυθόπιτα ,
Και φυςικα υπάρχουν Δανοί ,Γερμανοί ,Ιταλοί κτλ που προφανος απο κριτικές
που διαβαςα κανουν άσχημες πίπες (υπαρχει και σχετικό τοπικ) ντροπιάζουν τις σχολές τους;Αλλα επειδη ξεφεύγει η κουβέντα σε αλλού καλλιτέχνη τον χώρο
ας το συζητηςουμε αλλού και αλλιώς ..
Ευθυμιου Στ.Ευθυμιος
Αποστολου Παύλου 71
85100 ΡΟΔΟΣ
6993655437
rhodianpipes@gmail.com
Efthymiou Efthymios στο Facebook
Και φυςικα ο καθένας πουλάει οτι θελει
Με σεβασμό RHODIANPIPES  _________________ Με χαραγμένα τ’ αρχικά
και μ’ ένα δέμα ελληνικά
|
Back to top |
|
 |
Greenink

Joined: 13 Feb 2013 Posts: 220 Location: Αργυρούπολη, Αθήνα
|
Posted: Thu Apr 09, 2015 12:23 pm Post subject: |
|
|
milabros1981 wrote: | Quote: | Κανεις δεν αμφέβαλλε ποτε οτι η πίπα δεν καπνίζει καλά. |
Εγω, να με συγχωρείς, έχω τις αμφιβολίες μου, μια και δεν την έχω δοκιμάσει. Περαιτέρω εξήγηση παρακάτω.
Quote: | Απεναντίας, η ένσταση έγκειται στο γεγονός οτι η πίπα δεν έχει σχεδιαστική συνοχη |
Θα μπορούσε ίσως να ζητήσει κάποιος τους κανόνες σχεδιαστικής συνοχής από τον Νταλί ή από τον δικό μας Τσαρούχη και πως τους εφαρμόζει στους πίνακές του, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Και ξανά περαιτέρω εξήγηση πιο κάτω.
Quote: | αλλα έναν άνθρωπο που αδικεί τον εαυτό του με μια ασαφή, όχι κακή (το τονίζω) κατασκευή. |
Το αν είναι ασαφής ή όχι νομίζω ότι πρέπει να το κρίνει αυτός που θα την πληρώσει.
Quote: | Γιατι φέτος τέσσερις Έλληνες κατασκευαστές πηγαίνουν στο Σικάγο. Δεν έφτασαν εκεί με χάιδεμα αυτιών και κομψές κριτικές-τα θεματα σε αυτο ακριβως το νημα που γραφουμε τωρα μπορουν να πεισουν γι'αυτο. Κανένας δεν τους χαρίστηκε, μόνο με τη σκληρή δουλειά τους έφτασαν ως εκεί που έφτασαν. Και αυτοί οι άνθρωποι δεν εκπροσωπούν μόνο τους εαυτούς τους και μια χώρα, αλλα εκπροσωπούν και εσάς που εκθέτετε τις δημιουργίες σας στο αγοραστικό κοινό. Και όταν η εικόνα που μεταφέρουν αυτοί οι άνθρωποι αναγνωρίζεται διεθνώς, τότε δημιουργείται και η εντύπωση και προσδοκία ότι πίσω απο αυτούς τους τέσσερις υπάρχει "υλικό" έτοιμο να πράξει τα ίδια ωραία επιτεύγματα -γιατι όχι και καλύτερα. Ειναι άλλο πράγμα να φτιάχνεις μια πίπα και να τη δείχνεις στους φίλους σου και άλλο πράγμα να βγάζεις τις πίπες σου σε βιτρίνες (όπως έπραξες πρόσφατα Ευθύμιε και θερμά συγχαρητήρια κιόλας και ευχές για καλή αρχή) γιατι εκει ζητας τα λεφτα του αλλου και για να στα δωσει πρεπει να το αξιζεις. Αν ζητας απο τον αλλον να σε αγοράσει οντας ασαφής και αόριστος η αγορα θα σε καταπιεί, και μαζί με σένα ίσως παρασυρει κι άλλους. Ή, για να το πω πλατωνικά, όπως χρησιμοποίησες άλλωστε μια τέτοια ορολογία: Ο πλατωνικός λόγος μπολιαστηκε απο δυο αιώνες προγενέστερου φιλοσοφικού στοχασμού, απο τον Θαλη ως τον Αναξαγόρα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, ούτε ο Πλατων θα υπήρχε. Κι αν ο Πλάτωνας αποδεικνυόταν λιγος, πολύ πιθανόν να παρεσερνε στη ληθη και τους προγενεστερους του. Γιατί (ειδικά στις μέρες μας με τον πακτωλό διαθεσιμων καπνιστικων προϊόντων) όταν βλέπεις κάτι που δεν....τοτε τσουβαλιάζεις και τα υπόλοιπα και λες οτι οι Έλληνες δεν ξέρουν να φτιάχνουν πίπες. |
|
Η εξήγηση που αναφέρω παραπάνω :
Κάποιοι άνθρωποι πήραν ένα κομμάτι ξύλο και με όρεξη το μετέτρεψαν σε πίπα. Μπράβο τους και καλή συνέχεια. Αυτοί οι άνθρωποι όμως δεν είναι γραμμή παραγωγής που παράγει συγκεκριμένα σχέδια, γραμμές και φόρμες αλλά κάτι πιο ελεύθερο, πιο πολύ με τον αέρα της δημιουργίας του καλλιτέχνη, παρά υπό συγκεκριμένους κανόνες. Το αν μου αρέσουν οι ιδιαίτερες δημιουργίες τους (γραμμόφωνο - φίδι Κώστας, 7 sins Artis, μπάλλα τέννις Nani, κ.α.) είναι καθαρά υποκειμενικό. Αφού τις εκθέτουν με φωτογραφίες στο forum θα βάλω και την άποψη μου ίσως, αλλά μέχρι εκεί, γιατί νομίζω ότι, με βάση τα παραπάνω, ότι δεν έχω το δικαίωμα - ούτε μου το έδωσαν ποτέ, ούτε το απέκτησα φοιτώντας σε σχολή κατασκευής πίπας στο Μιλάνο ή όπου αλλού- να πω κάτι άλλο, ή να δώσω οδηγίες.
Καταλήγοντας, θα πρότεινα να μείνουμε ο καθένας στην υποκειμενική του άποψη και να αφήσουμε τον κατασκευαστή να κρίνει τι θα πράξει όπως του το λέει το κεφάλι του ή ακούγοντας την αγορά. Δικό του θέμα και σαφώς δικιά του τσέπη. Στην ίδια λογική θα μπορούσαμε να κουβεντιάζουμε επί χρόνια για τις τιμές που ζητάει ο καθένας και πάλι άκρη δεν θα βγάλουμε. Το τι περιμένει ο καθένας μας - καθαρά υποκειμενικά - από έναν κατασκευαστή είναι και θα παραμείνει κριτήριο που άλλος κατασκευαστής το ζητάει και άλλος το αγνοεί, και ως εκ τούτου εγώ, ως πελάτης, κρίνω τι αξίζει - για εμένα - και αγοράζω ή όχι.
Για να μην παρεξηγούμαστε:
Τα παραπάνω αποτελούν προσωπική μου και μόνον άποψη και αυτή εκφράζω στην κουβέντα, χωρίς να θέλω να κρίνω ή να πείσω κανέναν να συμφωνήσει μαζί μου.
Για τους κατασκευαστές: Αναφέρω κάποια σχέδια που είναι... διαφορετικά και ασυνήθιστα (τερατουργήματα ή μεγαλουργήματα ας επιλέξει αυτός που πληρώνει όπως αναφέρω και πιο πάνω). _________________ Δημήτρης Χρήστου |
|
Back to top |
|
 |
jmoss

|
Posted: Thu Apr 09, 2015 3:56 pm Post subject: |
|
|
Θελω να ευχαριστησω τον Μιχαλη, Ευθυμιο, Δημητρη Χρηστου κ milabros,
με ταξιδεψατε αρκετα μπορω να πω μεσα στην σκεψη μου, πιστευω οτι λεχθηκε προηγουμενως εγινε για καλο σκοπο απο ολους σας.
Αλλωστε
Η τεχνη πρεπει να διαδιδεται, να εξελισεται, να επιδοκιμαζεται, κ παντα καλοπροαιρετα.
Ευχαριστω πολυ, καλη συνεχεια σε ολους μας  _________________ Όταν δημιουργώ μια καπνοσύριγγα είναι σαν να την καπνίζω: Απολαμβάνω την κάθε στιγμή!
Μή ποιεί τι ίνα μή όλλύει τί...
Δείτε τις κατασκευές μου εδώ!:
http://mostras-pipes.weebly.com/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100009239886109 |
|
Back to top |
|
 |
milabros1981

|
Posted: Thu Apr 09, 2015 4:56 pm Post subject: |
|
|
Αγαπητέ Δημήτρη καταρχάς σε ευχαριστώ πολύ για την εμπεριστατωμένη απάντηση. Συμφωνώ με το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρημάτων που προβάλλεις. Υπάρχουν κάποια θέματα όμως που νομίζω χρειάζονται αποσαφήνηση.
Greenink wrote: | Αυτοί οι άνθρωποι όμως δεν είναι γραμμή παραγωγής που παράγει συγκεκριμένα σχέδια, γραμμές και φόρμες αλλά κάτι πιο ελεύθερο, πιο πολύ με τον αέρα της δημιουργίας του καλλιτέχνη, παρά υπό συγκεκριμένους κανόνες. Το αν μου αρέσουν οι ιδιαίτερες δημιουργίες τους (γραμμόφωνο - φίδι Κώστας, 7 sins Artis, μπάλλα τέννις Nani, κ.α.) είναι καθαρά υποκειμενικό. Αφού τις εκθέτουν με φωτογραφίες στο forum θα βάλω και την άποψη μου ίσως, αλλά μέχρι εκεί, γιατί νομίζω ότι, με βάση τα παραπάνω, ότι δεν έχω το δικαίωμα - ούτε μου το έδωσαν ποτέ, ούτε το απέκτησα φοιτώντας σε σχολή κατασκευής πίπας στο Μιλάνο ή όπου αλλού- να πω κάτι άλλο, ή να δώσω οδηγίες.
|
Συμφωνούμε οτι δεν θέλουμε σε καμμία περίπτωση ενας καλλιτέχνης να γίνει γραμμή παραγωγής, γιατί τότε πολύ απλά παύει να είναι καλλιτέχνης (κατά μια έννοια). Ωστόσο οι δημιουργίες που αναφέρεις νομίζω δεν έχουν σχέση με αυτό που συζητάμε εδώ. Το γραμμόφωνο (και το ποτήρι φραπέ) του Κ. Γκούρβελου, η μπάλα του τένις του Μ. Κυριαζάνου ή η μπάλα του μπάσκετ (και το ελβετικό τυρί) του Κ.Αναστασόπουλου (για τα 7 αμαρτήματα ανοίγουμε νεο θέμα αν θέλετε επειδή έχει πολύ ενδιαφέρον) δεν είναι σχέδια πίπας, αλλά μεταφορά κάποιων αντικειμένων στον καμβά του ρεικιού. Η καλλιτεχνική έμπνευση να φτιάξει κανείς πίπα γραμμόφωνο ή μπαλα ειναι μοναδική. Για να γίνει όμως πειστική πρέπει να είναι και τέλεια, να τη βλέπεις και να λες ''αυτό είναι ενα γραμμόφωνο, μπάλα'' κ.ο.κ.
Όταν όμως μιλάμε για shapes πίπας νομίζω οτι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Όπως και να το κάνουμε, τα σχέδια έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση όλων των καπνιστών εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
1) από τα τέλη του 19ου-αρχές 20ου αι. με τη λεγόμενη αγγλική σχολή.
2) Περίπου στο μεσοπόλεμο με την τριάδα Ivarsson-Rassmussen-Suhr που ξεκίνησε τη δανέζικη σχολή
3) Τα τελευταία 5-8 χρόνια με την έκρηξη του freehand με οδηγό τον Μ. Revyagin (σύμφωνα με τα λίγα που διάβασα-διορθώστε με αν σφάλλω).
Όταν βλέπουμε ενα σχεδιο σήμερα μπορούμε να το αναγνωρίσουμε δια μιάς και να πούμε ''αυτο είναι bulldog'' ή ''lovat'' ή ό,τι άλλο και να το κατατάξουμε μάλιστα και σε μια σχολή. Το αγγλικό bulldog είναι πιο αυστηρό στις γραμμές του, το δανέζικο πιο τσουμπωτό και καμπυλωτό κλπ κλπ κλπ.
Η ένσταση στην κατασκευή του Δημήτρη και η διατύπωση μου περί ασάφειας, επομένως, οφείλεται στο εξής: παρουσιάζεται μια πίπα με ''σκελετό'' Billiard, το rounding του μπώλ του Bulldog και ονομάζεται Pot. Δεν χρειάζεται να έχει βγάλει κανείς τη σχολή του Μιλάνου ούτε να ανατρέξει στους κανόνες σχεδιαστικής συνοχής του Νταλί για να αναγνωρίσει αυτά τα τρια shapes και να τα αναζητήσει στην πίπα καθώς την παρατηρεί. Το ζήτημα λοιπόν είναι οτι ο Δημητρης δεν αναπαριστά κάτι άλλο (πχ γραμμόφωνο, μπάλα τένις), αλλά παρουσιάζει μια πίπα που στα μάτια μου ''μπλεκει'' τρια διαφορετικά shapes. Ήμουνα ΠΑΡΑ πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις μου προς τον Δημήτρη ακριβώς επ'αυτου:
milabros1981 wrote: | Εν προκειμένω, η απώλεια κάποιας σαφούς σχεδιαστικής κατεύθυνσης στην συγκεκριμένη πίπα δεν υποδεικνύει κάποια διάθεση μετεξέλιξης κάποιου συγκεκριμένου shape (ή έστω μια καλλιτεχνική πρόταση σαφή και με συγκεκριμένη κατευθύνση). Αντίθετα -τονίζω κατα τη δική μου ανάγνωση της κατασκευης- μοιάζει περισσότερο είτε με μια κατασκευή που βγήκε έτσι όπως βγήκε επειδή δεν είχε εξαρχής συγκεκριμένη στοχευση. Είτε, όπως θέλω να πιστεύω άλλωστε, σαν μια φιλόδοξη προσπάθεια συγκερασμού πολλαπλών σχεδίων σε μια μοναδική πίπα.
[...] αν η πίπα αυτη απευθύνεται εξ αρχής σε συγκεκριμένο πελάτη, αυτο που θα τολμήσω να υποθέσω ειναι ότι, ειτε έχει ένα γούστο out of the box που λένε. Είτε απλα δεν γνωρίζει. |
Ως εκ τούτου, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω στο εξής:
Greenink wrote: | θα πρότεινα να μείνουμε ο καθένας στην υποκειμενική του άποψη και να αφήσουμε τον κατασκευαστή να κρίνει τι θα πράξει όπως του το λέει το κεφάλι του ή ακούγοντας την αγορά. Δικό του θέμα και σαφώς δικιά του τσέπη. |
Όπως λέει το κεφάλι του καθενός, ας το κάνει. Όταν όμως ο κατασκευαστής βγαίνει και κοινοποιεί τις κατασκευές του σε δημοσιο χώρο, δεν μπορεί να έχει την απαίτηση να είναι υπεράνω κριτικής. Και πολύ περισσότερο, οταν βγαίνει στο παζάρι! Δεν μπορείς να βγάζεις ό,τι να'ναι επειδή πήρες ενα κομμάτι ξύλο και το μετετρεψες σε πιπα. Να το διατυπώσω με μια φράση που απεφυγα στη χθεσινή μου αναρτηση: χαλάει την πιάτσα. Τόσο απλά. Η κακοτεχνία Δημητρη κάνει μπάμ κι οταν βγαίνουν στις βιτρίνες ο κόσμος τα βλέπει και τα τσουβαλιάζει όλα. Ο pipe maker εκπαιδεύει το κοινο του με τα καλά ή τα λιγότερο καλά προϊόντα του. Σκόπιμα ανέφερα την τετράδα του Σικάγο, επειδή μας έχει εκπαιδεύσει τόσα χρόνια και γι'αυτό άλλωστε πήγες ο ίδιος και παρήγγειλες 3 τεμάχια φετος και 2 πέρσι: επειδή ο Κώστας και ο Μιχάλης σε εχουν εκπαιδεύσει σωστά και πλέον τους εμπιστεύεσαι.
Εν πάσει περιπτώσει, καθότι έγραψα πολύ και ίσως έγινα ήδη κουραστικός, δεν παρεξηγούμαστε. Είναι όμορφο να γίνονται τέτοιες γόνιμες κουβέντες και να υπάρχει πολυφωνία. _________________ «δύο γάρ, ἐπιστήμη τε καὶ δόξα, ὧν τὸ μὲν ἐπίστασθαι ποιέει, τὸ δὲ ἀγνοεῖν» |
|
Back to top |
|
 |
Stavros

|
Posted: Thu Apr 09, 2015 5:38 pm Post subject: |
|
|
Τα υβρίδια στις πίπες δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Υπάρχουν συνδυασμοί σχημάτων που έχουν πολύ ενδιαφέρον και όμορφο αποτέλεσμα. Η συγκεκριμένη πίπα σαν σύλληψη είναι καλή. Με κάποιο άλλο σχεδιασμό στο επιστόμιο και λίγο στο bowl, η πίπα αυτή μπορεί να εκτοξευόταν αισθητικά. _________________ “…So it shall be for all time. If discord has broken out between two beings, let them smoke together. United by this bond, they will live in peace and friendship thereafter.”
Attributed to the Great Manitu, the Great Spirit. |
|
Back to top |
|
 |
papadopp

|
Posted: Thu Apr 09, 2015 8:08 pm Post subject: |
|
|
Δεν ξερω πολλα πραγματα απο κατασκευη - θα μιλησω ως καταναλωτης και εχων την αποψη οτι η πιπα ειναι πρωτιστως χρηστικο αντικειμενο
Οταν βλεπω τη δουλεια ενος μαστορα, εχω αισθητικη συμπνοια η αισθητικες ενστασεις με το αποτελεσμα της δουλειας του - ολοι εχουμε τις προτιμησεις μας σε σχηματα, μεγεθη και χρωματικους συνδυασμους - μοιραια ολα αυτα συγκλινουν η αποκλινουν σε σχεση με το προτεινομενο δημιουργημα - αποψη μου ειναι ομως οτι ως μη ειδικος, ειμαι πολυ λιγος για να επιχειρησω παρεμβασεις στην τεχνη του, και ακομα πιο λιγος ωστε να θεσω υπο συζητηση την προαιρεση του να διαθεσει τους καρπους των κοπων του - διαβαζω με εξαιρετικο ενδιαφερον τις προτασεις και αντιπροτασεις των κατασκευαστων μεταξυ τους, γιατι αυτου του τυπου ο διαλογος ειναι δημιουργικος, καρποφορος και μεγαλο σχολειο για μας τους μη επαιοντες - ειναι τιμητικο για ολους μας το γεγονος οτι υπαρχουν τοσοι ανθρωποι με ταλεντο και μερακι στην κοινοτητα μας και μακαρι να συνεχισουν ετσι και καλυτερα  _________________ Mundus senescit |
|
Back to top |
|
 |
Stavros

|
Posted: Fri Apr 10, 2015 12:24 am Post subject: |
|
|
Πάρη, δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς από κατασκευή για να εκτιμήσει αισθητικά μία πίπα. Συμφωνώ οτι η πίπα είναι πρωτίστως χρηστικό αντικείμενο, απλά και μία όμορφη (στα μάτια μας) πίπα κάνει πιο όμορφο κάπνισμα...
Και μιας και μιλάμε για υβρίδια, παραθέτω ένα Rhodesian-prince hybrid.
Να πω στους νέους κατασκευαστές οτι γενικά το θέμα σχεδίαση πίπας θέλει πολύ - πολύ διάβασμα. Δεν φτάνει κανείς εύκολα σε τέτοιο αισθητικό αποτέλεσμα. _________________ “…So it shall be for all time. If discord has broken out between two beings, let them smoke together. United by this bond, they will live in peace and friendship thereafter.”
Attributed to the Great Manitu, the Great Spirit. |
|
Back to top |
|
 |
pv2v

|
Posted: Fri Apr 10, 2015 6:29 am Post subject: |
|
|
Stavros wrote: | ..........
Να πω στους νέους κατασκευαστές οτι γενικά το θέμα σχεδίαση πίπας θέλει πολύ - πολύ διάβασμα. Δεν φτάνει κανείς εύκολα σε τέτοιο αισθητικό αποτέλεσμα. |
 |
|
Back to top |
|
 |
milabros1981

|
Posted: Fri Apr 10, 2015 7:29 am Post subject: |
|
|
pv2v wrote: | Stavros wrote: | ..........
Να πω στους νέους κατασκευαστές οτι γενικά το θέμα σχεδίαση πίπας θέλει πολύ - πολύ διάβασμα. Δεν φτάνει κανείς εύκολα σε τέτοιο αισθητικό αποτέλεσμα. |
 |
+1
Ρε συ Σταύρο.....τι ΠΙΠΑΡΑ ειναι αυτή που ανέβασες; Μας κολασες Μ.Παρασκευή.... _________________ «δύο γάρ, ἐπιστήμη τε καὶ δόξα, ὧν τὸ μὲν ἐπίστασθαι ποιέει, τὸ δὲ ἀγνοεῖν» |
|
Back to top |
|
 |
papadopp

|
Posted: Fri Apr 10, 2015 9:25 am Post subject: |
|
|
Χαιρομαι που συμφωνουμε Σταυρο - το θαυμασιο δειγμα που ανεβασες (απο τα χερια ενος απο τους κορυφαιους ) επιβεβαιωνει τα οσα εγραψα για το ταλεντο και μερακι ανθρωπων με τους οποιους εχουμε την ευχερεια (και το προνομιο) να συνδιαλεγομαστε στα πλαισια του φορουμ, αλλα και ευρυτερα ως μελη της ιδιας κοινοτητας  _________________ Mundus senescit |
|
Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You cannot download files in this forum
|