| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Chris

|
Posted: Sun Jun 21, 2009 3:42 pm Post subject: Bill Ashton Taylor- Ashton Pipes. |
|
|
Bill Ashton Taylor- Ashton Pipes.
Μια πολυ μικρη εισαγωγη.
Ο Bill Taylor ηταν master-curver και αργοτερα υπευθυνος του τομεα διασφαλισης ποιοτητας στο εργοστασιο του Alfred Dunhill για πολλα χρονια.
Το 1983 μαζι με τον γνωστο Αμερικανο ιδιοκτητη καταστηματος R. D. Field ο Taylor αρχιζει μια νεα εταιρια, την Ashton Pipes. Σε ολη αυτη την ιστορια ο R. D. Field ειναι τοσο ο εισαγωγεας για την Αμερικανικη αγορα οσο και ο 'μανατζερ' και κατα καποιο τροπο ο συνεργατης της προσπαθειας του Taylor. Απο την πρωτη στιγμη ο Taylor θελει να κατασκευασει, οπως λεει και ο ιδιος, ‘οχι μια τελεια πιπα, αλλα μια πιπα με προσωπικοτητα’, και κατα την γνωμη το εχει πετυχει.
Οι Ashton πιπες εχουν 4 βασικα χαρακτηριστικα.
Κατ'αρχην τα σχεδια ειναι τυπικα και κλασσικα πιστα στην παραδοση των Εγγλεζικων πιπων. Billiards, panel billiards, liverpool, canadian κτλ. Οι διαστασεις ειναι μεγαλυτερες απο τον μεσο ορο και πολυ συχνα οι πιπες φτανουν σε διαστασεις Dunhill ODA. (16+ cm μηκος).
Η χρηση της αμοβολης ειναι το δευτερο συστατικο. Απο την αρχη ο Taylor και ο R. D. Field ειχαν ‘ορισει’ πως οι περισσοτερες πιπες θα ηταν αμοβολισμενες. Αυτο δεν εχει καμια σχεση με τα σημαδια αλλα ειναι αποψη. Η αμοβολη ειναι βαθια και θυμιζει πολυ εντονα τις Dunhill Shell του ‘30 και ’40.
Οι Ashton εχουν oil-cured επεξεργασια. Ο Taylor ηξερε απο την εργασια του στην Dunhill πως αυτη η επεξεργασια δινει στην πιπα μια ιδιαιτερη γευση. Τα μπολ μενουν μεσα σε ενα μιγμα απο λαδια για αρκετες ωρες μεχρι που το ρεικι να απορροφησει τα αρωματα των λαδιων. Γνωστοι για αυτη την επεξεργασια ειναι επισης οι Dunhill, οι Ferndown και μερικες πιπες του Radice.
Τα επιστομια (φτιαγμενα με το χερι, hand-cut) ειναι φτιαγμενα απο ενα υλικο που ‘ανακαλυψε’ ο Bill Taylor και λεγεται Ashtonite. Ειναι ενα συνθετικο υλικο το οποιο εχει την ιδιοτητα του ακρυλικου να μην οξειδωνεται και ταυτοχρονα ειναι μαλακο σαν τον εβονιτη.
Αν βαλουμε μαζι ολα τα παραπανω χαρακτηριστικα εχουμε μια εξαιρετικη πιπα. Κλασσικη με ωραια αμοβολη, χειροποιητο επιστομιο απο ενα καλο υλικο και βεβαια μια πολυ καλη καπνιστικη αποδοση λογω του oil-curing.
Ο Bill Taylor ειναι ενας πολυ καλος τεχνιτης που αγαπαει πραγματικα αυτο που κανει, μαλιστα εχει αλλαξει και το ονομα του σε Bill Ashton-Taylor.
Ενα προβλημα που παρατηρειται μερικες φορες στις Ashton ειναι η ελλειψη σταθερης ποιοτητας. Πολλες φορες η αμοβολη ειναι πολυ βαθια και οχι ομοιομορφη και τα επιστομια λιγο στραβα φτιαγμενα. Παρολα αυτα αν καποιος πετυχει μια καλη Ashton (δεν ειναι και πολυ δυσκολο, τα κακα παραδειγματα ειναι πολυ λιγα) τοτε θα εχει στα χερια του μια πολυ καλη και απλη πιπα.
http://www.ashton-taylor.com/
http://www.rdfield.com/Articles/The%20Ashton%20Pipe%20Story.htm |
|
| Back to top |
|
 |
kodikos

|
Posted: Sun Jun 21, 2009 5:40 pm Post subject: |
|
|
Θα χτυπήσω αναβολή
(Που λέγαμε στο στρατό)
 _________________ Τ...άσος
Χμμμ...το νούμερο ένα
Δηλαδή κάτι παραπάνω από το μηδέν
Πάλι καλά.
Βιρτζινιακός, Ίσιος, Άφιλτρος. |
|
| Back to top |
|
 |
desperado

|
Posted: Sun Jun 21, 2009 5:56 pm Post subject: |
|
|
Να προσθέσω στην εξαιρετική παρουσίαση του Chris, οτι ο Taylor είχε την τύχη να μένει, όταν σπούδαζε μηχανικός (με σκοπό να εργαστεί στην Ford), κοντά στο εργοστάσιο της Dunhill. Η αγάπη του για τις πίπες τον οδήγησε να ζητήσει δουλειά στη Dunhill. Εκεί, η στρατηγική της εταιρίας ήταν να ξεκινάς στο τμήμα πωλήσεων και αποστολών/μεταφορών, ώστε να γνωρίζεις πως πρέπει να δείχνει μία πίπα Dunhill, και μετά, σιγά-σιγά, να ακολουθείς προς τα πίσω τα βήματα κατασκευής μίας πίπας.
Όταν ερωτήθηκε, ως manager πλέον στην Dunhill, τι πρέπει να γίνει για να ανέβουν οι πωλήσεις, εκείνος είπε: "Η απάντησή μου είναι απλή, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους που αγοράζουν τις πίπες μας".
Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από μία συνέντευξη που έδωσε, κατά τη διάρκεια ενός show στις ΗΠΑ, στο περιοδικό Pipes & Tobaccos. Η παρουσίαση του Χρήστου με έκανε να ξαναδιαβάσω τη συνέντευξη αυτή. |
|
| Back to top |
|
 |
Chris

|
Posted: Sun Jun 21, 2009 6:02 pm Post subject: |
|
|
| Desperado πολυ χρησημα αυτα τα στοιχεια που εδωσες. Θα ηθελα να διαβασω αυτη τη συνεντευξη. |
|
| Back to top |
|
 |
ptzavel

Joined: 18 Aug 2008 Posts: 3365 Location: Νοτίως του ClanShire
|
Posted: Sun Jun 21, 2009 7:21 pm Post subject: |
|
|
Θαυμάσια κλασσικά κομμάτια! _________________ Παναγιώτης Τζαβέλης.
Every morning I wake up and think, 'good, another 24 hours' pipe-smoking'.
J.R.R. Tolkien
Το μόνο παράπονο μου από τη ζωή είναι ότι δεν είμαι κάποιος άλλος.
Woody Allen |
|
| Back to top |
|
 |
Demetres
|
Posted: Sun Jun 21, 2009 7:37 pm Post subject: |
|
|
Πολύ καλή παρουσίαση και χρήσιμες πληροφορίες. _________________ Rings of Smoke Through the Trees
"Όλα είναι ατμός" - Θρασύβουλας |
|
| Back to top |
|
 |
TheGreatDalmuti

|
Posted: Sun Jun 21, 2009 8:21 pm Post subject: |
|
|
@#$#E@ Δεν παίρνουν φίλτρο (αν και φαντάζομαι αν παραγγείλεις σου βάζουν). Τέσπα να είναι καλά οι ελληνικές high grade  _________________ Politically incorrect.
In theory, there's no difference between theory and practice. In practice, there is. |
|
| Back to top |
|
 |
Marbella

|
Posted: Sun Jun 21, 2009 8:45 pm Post subject: |
|
|
| Demetres wrote: | | Πολύ καλή παρουσίαση και χρήσιμες πληροφορίες. |  _________________ !! Πάντα όρθιοι και γεμάτα μπόλ !!
I don't want any of your statistics; I took your whole batch and lit my pipe with it. Mark Twain. |
|
| Back to top |
|
 |
gioupi2000
|
Posted: Sun Jun 21, 2009 11:20 pm Post subject: |
|
|
| Μπραβο Χρηστο. Πολλα ευχαριστω. |
|
| Back to top |
|
 |
Chris

|
Posted: Sun Jun 21, 2009 11:23 pm Post subject: |
|
|
| TheGreatDalmuti wrote: | @#$#E@ Δεν παίρνουν φίλτρο (αν και φαντάζομαι αν παραγγείλεις σου βάζουν). Τέσπα να είναι καλά οι ελληνικές high grade  |
Ξεκολλα με τα φιλτρα!!!
Πλακα κανω, καμια φορα και αυτα χωρανε... |
|
| Back to top |
|
 |
salan

|
Posted: Sun Jun 21, 2009 11:36 pm Post subject: |
|
|
Πφφφ!
Ίσιες πίπες.
Χρήστο ωραία η αναφορά. _________________ Μην μπερδεύεις τον χαρακτήρα μου με την συμπεριφορά μου…Ο χαρακτήρας μου είμαι εγώ.. η συμπεριφορά μου εξαρτάται από εσένα…! |
|
| Back to top |
|
 |
Chris

|
Posted: Tue Oct 06, 2009 1:20 am Post subject: Ashton pipes |
|
|
Επειδη πριν απο λιγες μερες ο Bill Ashton Taylor απεβιωσε συνεχιζω την παρουσιαση με νεες φωτογραφιες.
Πολυ σημαντικος κατασκευαστης με πολυ ενδιαφερουσα δουλεια, η εμπνευση μου το τελευταιο διαστημα. |
|
| Back to top |
|
 |
fairlight

|
Posted: Mon Oct 12, 2009 1:47 am Post subject: |
|
|
| Χρήστο στο τέλος της εβδομάδας θα έχω ενα sovereign x bulldog καινούριο. Μήκος 12.9cm παρακαλώ! Θα είναι αγορασμένο σε κακή τιμή αλλά είναι 'δώρο κατα παραγγελία' και με έχει πιάσει μια ανασφάλεια για τις τιμές των ashton μετά τον θάνατο του Taylor. |
|
| Back to top |
|
 |
Chris

|
Posted: Mon Oct 12, 2009 2:06 am Post subject: |
|
|
Θωμα πολυ καλη επιλογη. Πραγματικα ειναι πολυ ιδαιτερα ομορφες πιπες. Προσπαθησα πολυ να βρω μια Ashton που να μου ταιριαζει (μια XX liverpool η billiard) τον τελευταιο μηνα αλλα δεν τα καταφερα. Την ιδια περιοδο 'επεσα' πανω στη Savinelli και στη Dunhill και τις προτιμησα στα ιδια χρηματα.
Οι τιμες ηδη εχουν ανεβει πολυ στο ebay.
Οι Ashton μαλλον θα συνεχισουν να φτιαχνονται απο τον James Craig, ο οποιος δουλευει και στη Dunhill. Απο αυτα που εχω δει (επιστομια, φινιρισμα, χρωμα) ειναι αρκετα καλος, μπορει και καλυτερος απο τον Taylor. Δεν ειναι ο Taylor ομως... |
|
| Back to top |
|
 |
fairlight

|
Posted: Mon Oct 12, 2009 2:12 am Post subject: |
|
|
Α ανέβηκαν ήδη? Τελευταία φορά που κοίταξα 3 μέρες μετά τον θάνατο του ήταν ίδιες.
Ναι ο Craig είναι καλός και άξιος συνεχιστής της παράδοσης. Ξέρεις δεν έχουν μείνει και πολλοί Άγγλοι και οι περισσότεροι είναι μεγάλοι. Μόλις πεθάνουν και αυτοί δεν ξέρω τι θα γίνει πραγματικά.
Εν πάση περιπτώσει, προλάβαμε και τσιμπήσαμε και μια Taylor. |
|
| Back to top |
|
 |
fairlight

|
Posted: Fri Oct 16, 2009 4:16 pm Post subject: |
|
|
Λοιπόν μόλις την παρέλαβα. Αυτή είναι (φωτογραφίες του πωλητή) :
Μήκος 12.9cm και μέγεθος bowl19x36cm
Θετικές εντυπώσεις:
1) Το ξύλο σαν ποιότητα και υγρασία φαίνεται πολύ καλό. Έχει το κατάλληλο βάρος και την κατάλληλη αίσθηση.
2) Φαίνεται να είναι πολύ καλά κατασκευασμένη και άψογα τρυπημένη με πολύ καλό τράβηγμα. Ισορροπεί στο στόμα πολύ καλά επίσης.
3) ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ επιστόμιο, με κορυφαία εφαρμογή.
4) Ωραίο, σχεδόν straight grain, όχι πολύ σφικτό πάντως. Όχι πως δίνω και μεγάλη σημασία.
Αρνητικές εντυπώσεις:
1) Η κατάρα της αγγλικής πίπας, το γνωστό μπλέ μελάνι. Αμάν πια τι τους πιάνει??? Μάλιστα σε αυτήν εδώ το κακό παραέγινε στην κυριολεξία, μια μικρή σταγόνα έφυγε απο το bowl και επικάθησε πάνω στο rim (τρίτη φωτό)
2) Έχει κάπου στα 4 μικρά σημάδια, πολύ μικρά, αλλά δεν με ενδιαφέρει ιδιέταιρα. Πάντως για πίπα τέτοιου επιπέδου είναι περίεργο. |
|
| Back to top |
|
 |
Chris

|
Posted: Fri Oct 16, 2009 4:57 pm Post subject: |
|
|
Πολυ ομορφη. Τι ειναι αυτο το μπλε μελανι? μεσα η εξω απο μπολ το βαζουνε ?
Οι λειες του Taylor εχουν μικρα σημαδια. Εχει να κανει με την σταθερη ποιοτητα, εκει δηλαδη που ο Taylor εχει προβλημα. πχ στις Dunhill δεν υπαρχει το παραμικρο spot, ετσι εχει ορισει το εργοστασιο. Ο Taylor απο την αλλη ειναι πιο ανοικτος σε αυτα, μερικες εχουν, αλλες οχι.
Απο που την πηρες Θωμα? |
|
| Back to top |
|
 |
fairlight

|
Posted: Fri Oct 16, 2009 5:02 pm Post subject: |
|
|
Μέσα μόνο. Τι δεν το έχεις ξανασυναντήσει? Είναι συνήθως μπλε, καφέ ή μωβ χρώματος. Ολες οι καινούριες αγγλικές πίπες που είχα το είχανε. Οι πρώτες ήταν αμμοβολή, οπότε λέω οκ, είναι το χρώμα της αμμοβολής.
Όμως σε αυτήν και μια james upshall που πείρα δεν δικαιολογείται.
Απο Ιταλία Χρήστο, είναι δώρο του πατέρα μου. |
|
| Back to top |
|
 |
|